Administrație

Campania IPJ Mureș „10 pentru Siguranță”, exemplu de bună practică la nivel național

În contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, alături de partenerii Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Mureș,   Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Colonel Sabin Motora” Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Tîrgu-Mureș, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Mureș şi Serviciul Județean Anticorupție Mureş au demarat vineri, 6 septembrie  Campania „10 pentru Siguranţă”, locația aleasă fiind Piața Teatrului din Târgu Mureș. Scopul campanie, aflată la cea de a șasea ediție în județul Mureș,  îl reprezintă informarea copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice în ceea ce privește conduita preventivă pentru creșterea gradului de siguranță.„În perioada 9-20 septembrie, derulăm campania „10 pentru Siguranţă”, un demers preventiv al Ministerului Afacerilor Interne  în care ne propunem să informăm comunitatea , respectiv părinții, cadrele didactice, dar mai ales elevii cu privire la gradul de siguranță  comunitară. Cu toții ne dorim nota 10 la lecția siguranței, deoarece educația pentru siguranță reprezintă  educație pentru viață. Județul Mureș derulează această campanie de șase ani, iar la nivel de minister , a fost luată ca și model de bună practică. Este primul an în care acest mesaj este unul unitar la nivel national, fapt pentru care începem anul școlar cu mesajul „10 pentru Siguranță”, a precizat subcomisar de poliție, Natalia Dulău, sociolog la Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității din cadrul IJP Mureș.

Reprezentanții instituțiilor implicate în campanie au distribuit materiale cu conținut preventive, printre care și  orare școlare cu mesaje preventive adaptate fiecărui ciclu preuniversitar  în parte, primar , gimnazial și liceal.„Materialele sunt distribuite prin rețeaua de librării  de la nivelul județului. În acest sens, în județul Mureș , educația pentru siguranță  demarează din acest an din lumea cărților. Cărțile simbolizează învățarea, simbolizează învățăturile, iar  noi,  dorim să facem acest gest simbolic  deoarece siguranța este de fapt o stare care se învață , și atunci fiecare trebuie să-și aducă aportul  la consolidarea gradului de siguranță. Începând cu data de 9 septembrie, vom fi prezenți zilnic la nivelul unităților școlare din județ, prilej cu care vom discuta cu elevii. În cadrul acestor întâlniri vom aborda problematici de actualitate, fie că vorbim despre siguranța rutieră, siguranța personală, a bunurilor, siguranța pe internet, sau în ce privește problematica consumului de droguri și a traficului de persoane. Dacă în urmă cu 10-15 ani aceste ultime două teme se discutau doar la nivel teoretic, astăzi, ele fac parte din realitatea nostră. De aceea, o bună informare reprezintă un prim pas în evitarea căderii în capcanele infracționalității de orice tip”, a spus subcomisar de poliție, Natalia Dulău.

Ochelari pentru simularea efectelor consumului de droguri

„Vom desfășura în cadrul acestei campanii activitățile specifice de prevenire consumului de droguri în mediul școlar, de informare, de conștientizare. Ca și element de noutate în cadrul acestor activități din cadrul campaniei sunt ochelarii care simulează efectele consumului de droguri. Astfel, elevii vor vedea chiar ei cum văd consumatorii de droguri  în momentul în care sunt sub influența substanțelor psihoactive . Elevii vor experimenta astfel  stadiul de dezorientre, faptul că distanțele nu sunt cele reale și celelalte efecte ale consumului de droguri” – Ion Aleodor Roman, coordonator Centru de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Mureș

Combaterea fenomenului traficului de persoane

„Știm că fenomenul traficului de persoane afectează anumite categorii vulnerabile , mai ales tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 25 de ani. Din acest motiv,  știm cu toții că începutul de an școlar antrenează toate persoanele, de la familie, comunitate, instituții, elevi, cadre didactice. Ne dorim să fim în mijlocul lor prin intermediul campaniei „10 pentru Siguranță”, să venim cu recomandări concrete  în ce privește modul în care trebuie să interacționeze cu anumite persoane  pe care le întâlnesc în viața lor de zi cu zi. Știm că ei frecventează un drum  de la școală spre casă, și invers,  iar în timpul liber frecventează anumite locuri  cu public numeros în care se pot ascunde persoane dubioase care nu urmăresc altceva decât exploatarea minorilor. Ei trebuie să fie pregătiți, cum să reacționeze, ce să facă, să cunoască instituțiile care le vin în ajutor , și din acest motiv cred că și efortul nostru concertat al instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este unul binevenit. „10 pentru Siguranță” nu este un nume ales întâmplător, și părinți pot să aloce 10 minute în fiecare zi pentru copilul lor. Este un timp scurt din punctul nostru de vedere, dar suficient să cunoști problemele  copilului, să-l înțelegi, să-i sculți grijile, temerile, atât cele legate de viața extrașcolară , dar și cele legate de viața școlară. O dată identificate anumite probleme  și situații care pot pune în pericol viața copilului, părintele are alternativa pe mai departe să sesizeze instituțiile statului . Noi suntem pregătiți, îi vom sprijini, vom ajuta și sunt convins că lucrurile vor merge într-o direcție bună” –  Comisar șef Cristina Zaharia, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

 

Post-ul Campania IPJ Mureș „10 pentru Siguranță”, exemplu de bună practică la nivel național apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Campania IPJ Mureș „10 pentru Siguranță”, exemplu de bună practică la nivel național

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button