Administrație

FOTO: O restituire morală pentru Eroii neamului

Localitatea Cecălaca, parte componentă a comunei Ațintiș, face parte din acel tărâm de vis, cu oameni vrednici și pământuri mănoase ale Transilvaniei.

La o oarecare distanță de agitația și tumultul orașelor caracterizată de poluarea fizică și morală, Cecălaca zilelor noastre are un caracter patriarhal trădat doar de semnele vizibile ale modernității cotidiene. Azi, cu o suprafață de 960 de hectare, localitatea Cecălaca este atestată documentar de la 1296, dar urmele de locuire descoperite datează din neolitic, de acum 7.000 – 8.000 de ani, unele piese arheologice fiind expuse la Muzeul de Istorie din Aiud, după cum spune profesorul Sever Aron, fiu al satului care a predat și la Școala românească din sat înființată în anul 1920, prima învățătoare fiind Cornelia Trifu.

Eroi cunoscuți, eroi necunoscuți

Ultimele două mari conflagrații mondiale au fost resimțite și de locuitorii din Cecălaca și prin cele bune și prin cele rele. La realizările de natură politică,economică și socială s-au adăugat pierderile în vieți omenești și distrugerile materiale. În volumul „Epopeea de pe Mureș”, autori Grigore Ploeșteanu, Vasile T. Suciu și Lazăr Lădariu, carte apărută în 1985 la Biblioteca de istorie a revistei Vatra, apar la pierderile din război în dreptul comunei Ațintiș zece eroi necunoscuți. Sunt foarte multe cazuri în țară unde alături de eroi cunoscuți sunt înhumați și alții care datorită condițiilor specifice din război nu au fost identificați. Ani mulți au trecut de la acele evenimente și acum este tot mai dificil de aflat numele unor eroi decedați, deși excepții se mai găsesc.

„Cultul Eroilor” în acțiune

Colonelul (r) Sever Popovici reprezintă Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională a Cadrelor militare în rezervă și în retragere și Asociația Națională „Cultul Eroilor”, subfiliala Luduș și are o activitate benefică prin care ține trează atenția tinerei generații pentru cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pentru țară.

Colonelul Sever Popovici a primit în această primăvară de la col. (r) Vasile Orosan informația că în satul Cecălaca ar fi un loc în care au fost înhumați nouă soldați necunoscuți și un sublocotenent, Gheorghe Mihăilescu, căzuți în luptele din 5-8 septembrie 1944 în timpul ofensivei trupelor germano-ungare. Din spusele bătrânilor, militarii decedați au fost aduși din pădure în groapa comună care cu timpul a fost neglijată și de oameni și de autorități. Se pare că aceștia erau Eroii consemnați în volumul citat mai sus. Asociația „Cultul Eroilor” a fost informată prompt de colonelul Popovici și, desigur, au urmat demersurile pentru intrarea în normalitate. Primarul din Ațintiș, Halmagyi Zoltan, și viceprimarul Islai Iosif au intervenit, la fel ca și Liviu Botezan, fiu al satului și Sorinel Tripon, patron de firmă și ceea ce era normal pentru cinstirea unor eroi s-a realizat.

Festivitate de Ziua Eroilor

Această sărbătoare națională datează din anul 1995 când a fost proclamată prin Legea nr. 48 și este stabilită pentru ziua Înălțării Domnului Isus Hristos. Ziua de 6 iunie a fost o zi deosebită pentru locuitorii din Cecălaca și pentru oaspeții veniți din localitățile apropiate. Au fost prezenți: primarul comunei Ațintiș, Halmagyi Zoltan, viceprimarul Islai Iosif, locuitori din Ațintiș și Cecălaca, cadre didactice, elevi. Asociația națională „Cultul Eroilor” a fost reprezentată de col. (r) Ioan Cocean și de conf. univ. Adrian Șimon. De la Luduș au fost prezenți col. (r) Sever Popovici, col. (r) Valer Cecălăcean, consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Marius Dudilă, Cornel Luca, Gelu Puia, Leonid Frandeș șeful Poliției locale, slt. Dragoș Claudiu Covaciu de la Jandarmerie și Nicolae Cotta Șeful Poliției Locale Luduș.

Mai întâi, festivitatea de comemorare a Eroilor s-a desfășurat la Monumentul amplasat în curtea școlii primare. S-a intonat Imnul Național și s-a oficiat o slujbă de pomenire de către preoții Viorel Ormenișan, Valer Moldovan și Mihai Cercel. Momentul artistic al evenimentului a fost susținut de preșcolarii Grădiniței de copii din Cecălaca, de elevii Școlii  Gimnaziale din Ațintiș și de Marian Balea din Luduș care a recitat cu multă trăire o impresionantă poezie patriotică.

În cuvântul său, primarul Halmagyi Zoltan a vorbit despre ziua de 6 iunie, „Ziua în care pomenim și cinstim Eroii și Martirii Neamului, cei care și-au dat viața de-a lungul veacurilor pentru apărarea și integritatea țării, pentru demnitate, adevăr și dreptate. În Decretul Regelui Ferdinand din 4 mai 1920 prin care decreta ca Ziua Eroilor să fie omagiată odată cu sărbătoarea Înălțării Domnului. În această zi gândurile noastre se îndreaptă cu pioșenie și gratitudine spre cei care cu prețul vieții au apărat libertatea și identitatea țării noastre. Cu profundă recunoștință în suflete și în conștiință prețuim pe toți eroii căzuți la datorie pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independență, pe cele ale Războiului de Reîntregire a Neamului din anii 1916-1918, precum și pentru cei care s-au jertfit pentru Țară în 1941-1945 pe fronturile celui de-al II-lea Război Mondial, pe cei care au murit pentru libertate și dreptate în decembrie 1989. Jertfa lor va rămâne veșnic în amintirea noastră”.

Col. (r) Sever Popovici a amintit în cuvântul său că în anul 1990 în comuna Ațintiș erau în viață 75 de veterani de război, iar acum nu mai este niciunul. Aceștia au trecut într-o altă lume, dar noi avem datoria să nu îi uităm, să le apreciem sacrificiile făcute. Pentru implicarea lor în acțiunea de la Cecălaca, aduce mulțumiri Primăriilor din Luduș și Ațintiș și celor prezenți.

Col. (r) Ioan Cocian, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, filiala Mureș a vorbit despre desfășurarea operațiunilor militare din toamna anului 1944 în zonă și a mulțumit autorităților locale pentru implicare. A acordat o Diplomă aniversară domnului Marian Balea pentru „Generoasa contribuție la activitatea de cinstire a memoriei eroilor căzuți în războiul Reîntregirii României și pentru promovarea valorilor fundamentale ale neamului românesc, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri”.

În încheierea activităților de la Monumentul Eroilor, Dorin Grama a propus un moment de reculegere în memoria Eroilor României.

La mormânt, în cimitir

Cimitirul ortodox din Cecălaca este amplasat pe un povârniș înierbat, în apropierea unei scări de beton care duce la biserica din deal. Copacii din jur, vegetația crudă a începutului de vară constituie o ambianță calmă, plină de pioșenie și reculegere. Mormântul comun al Eroului cunoscut și a celor nouă camarazi necunoscuți este acoperit de flori, înconjurat de un brâu de beton și, prin simplitatea sa, impune respect și reculegere. Soborul de preoți a oficiat un parastas la care au participat toți cei menționați mai sus.

După ceremonialul religios, reprezentanţi ai Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, filiala Mureș, Primăriei orașului Luduș, Primăriei comunei Ațintiș și Școlii Gimnaziale Ațintiș au depus coroane de flori în semn de omagiere a sacrificiului suprem adus de militari în luna septembrie 1944. Primarul comunei Ațintiș a mulțumit pentru participare și pentru colaborarea cu Primăria orașului Luduș și Asociația Națională „Cultul Eroilor” afirmând că administrația locală va acorda atenția cuvenită mormântului în care și-au găsit odihna veșnică cei zece militari căzuți în luptă.

Ioan A. BORGOVAN

Post-ul FOTO: O restituire morală pentru Eroii neamului apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTO: O restituire morală pentru Eroii neamului

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button