FOTO: Prefectul, în vizită la Oarba de Mureș de Ziua Eroilor

foto prefectul in vizita la oarba de mures de ziua eroilor

Instituția Prefectului – Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria Orașului Iernut, i-a comemorat astăzi pe eroii români căzuți în bătălia de la Oarba de Mureș.

Ceremonia militară și religioasă a început la ora 12, încheindu-se cu un moment de suflet susținut de Lucreția Mărginean, de 95 de ani, supraviețuitoare a evenimentelor din 1944, care a susținut un recital de poezie patriotică.

„După încheierea primului război mondial, Cultul Eroilor a luat inițiativa de a comemora eroii români și, în anul 1920, prin decret-lege, s-a stabilit ca ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului, să fie și Ziua Eroilor. De atunci, Cultul Eroilor a făcut eforturi deosebite ca în întreaga țară să fie amenajate monumentele care omagiază eroii români. Sigur că, într-o anumită perioadă, s-a sărbătorit pe 9 mai Ziua Eroilor dar, după 1989, s-a revenit la sărbătorirea eroilor de Înălțarea Domnului, iar acest lucru s-a definitivat prin Legea nr. 379/2003. Suntem astăzi la Oarba de Mureș, la monumentul dedicat unui număr mare de eroi români. Peste 11.000 de militari români și-au dat viața aici, în septembrie-octombrie 1944, iar prin jertfa lor ne-au lăsat o Românie mare, de care să se bucure generațiile următoare. Mi-aș dori ca la aceste ceremonii de comemorare a eroilor să fie prezenți mulți tineri, pentru a cunoaște efortul pe care generațiile de români le-au făcut de-a lungul istoriei pentru ca România să fie ceea ce este astăzi,” a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa

Sursa: Pagina de Facebook a Instituției Prefectului județului Mureș

Post-ul FOTO: Prefectul, în vizită la Oarba de Mureș de Ziua Eroilor apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTO: Prefectul, în vizită la Oarba de Mureș de Ziua Eroilor

Credit autor: Elena.Polearus.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.