Administrație

FOTO: S-a încheiat asfaltarea tuturor străzilor din Chețani

Comuna Chețani este situată în centrul Transilvaniei pe DN 15 E 60 între Turda și Târgu-Mureș și pe traseul Autostrăzii Transilvania aflată în construcție. Cu o suprafață de 5.535 de hectare dintre care 305 de hectare în intravilan și o populație de 2.627 de locuitori, comuna Chețani are șapte sate în componență: Chețani, Hădăreni, Grindeni, Cordoș, Coasta Grindului și Linț.

Emil Florin Mocan a fost ales în funcția de primar al comunei Chețani la alegerile locale din 2016 și în cei trei ani de mandat a finalizat mai multe proiecte, ultimul din acest an fiind cel prin care s-au asfaltat toate cele 18 străzi din localitate în lungime totală de peste 8 kilometri. Pe majoritatea străzilor au fost făcute șanțuri din pământ și s-au amenajat accese la fiecare gospodărie. Marcajele și indicatoarele rutiere sunt realizate cu respectarea normelor de circulație pe drumurile publice. Proiectul în valoare de 4,2 milioane de lei a început în luna octombrie 2018 și acum, după aproape un an, SC Drumserv SA Târgu-Mureș, executantul lucrării a finalizat lucrarea. „Suntem foarte mulțumiți de această firmă serioasă, de activitatea domnilor Ciprian Turdean – manager de proiect, Ioan Bocicor – inginerul șef și Raul Avram – șeful de șantier”, a declarat primarul Emil Florin Mocan.

Bucurie la inaugurare

Vineri, 27 septembrie locuitorii comunei Chețani au trăit momente de mare satisfacție când au participat la ceremonia de încheiere a proiectului prin care s-au asfaltat toate străzile localității. Au fost prezenți prefectul județului, Mircea Dușa, vicepreședintele Consiliului Mureș Ovidiu Dancu, primarii Cristian Moldovan (Luduș), Varo Levente (Papiu Ilarian), Vasile Moraru (Cucerdea), Gheorghe Pantea – viceprimarul din Chețani, cetățeni ai comunei, elevi însoțiți de profesori.

Au fost prezenți la festivitate preoții Dorel Suciu și Marius Buțurcă, ultimul rostind o rugăciune de mulțumire pentru terminarea lucrărilor de asfaltare: „A rânduit bunul Dumnezeu ca în această frumoasă zi de toamnă, așa cum țăranul român își adună de pe câmp, își adună munca pe care a depus-o într-un an de zile, și administrația locală culege roadele muncii pe care a depus-o în ultimii ani. Să fie într-un ceas bun!”.

Proiecte finalizate cu bani de la Guvern

Adunarea festivă s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din centul localității, acolo unde s-au rostit discursurile inaugurale.

”Sunt fiu al comunei Chețani și mă mândresc cu asta, o mândrie constructivă, pozitivă, pusă în slujba dezvoltării unei civilizații comunale durabile. Civilizația comunală poate fi văzută și ca un soi de nebunie a potecilor care trebuie să devină drumuri. Și nu orice drumuri, ci drumuri asfaltate. Drumul este prefigurarea unui scop și în acelși timp o asigurare pentru atingerea acestui scop. Dar, pe lângă drumuri bune mai trebuie și apă potabilă, locuințe decente, școli, dispensare, centre culturale și câte altele”, a spus primarul Emil Florin Mocan.

„La toate lucrăm în prezent, unele le-am finalizat, la altele mai avem de lucru. Proiectele mele, ca fiu al comunei și ca primar au un singur țel și anume, prosperitatea și dezvoltarea comunității în mijlocul căreia m-am născut”, a adăugat primarul comunei Chețani.

Despre eveniment, Emil Florin Mocan a spus: „Dăm astăzi în folosință peste 8 kilometri de drum asfaltat, adică 18 străzi. Acest proiect este al 12-lea finalizat în trei ani de zile de către administrația locală. Este al treilea proiect major finalizat cu bani de la Guvern, cu bani de la un Guvern despre care cineva spunea că este o guvernare catastrofală. Eu aș fi bucuros ca în următorii patru ani să se abată peste această comună aceeași „catastrofă” care s-a abătut și până acum peste noi, adică să realizăm și celelalte proiecte cu bani de la Guvern. În ultimii trei ani am primit de la Guvernul României 11,6 milioane de lei, ceea ce comuna nu a primit din 1990 și până în 2016”.

Argumentarea primarului este clară cu privire la acest aspect: „Am finalizat cele trei mari proiecte doar cu bani de la Guvern. Joi, 3 octombrie, merg la București la Fondul de Dezvoltare și Investiții pentru semnarea contractului de 4,3 milioane de lei pentru construirea și dotarea școlii din Chețani, investiție începută în 2003. Avem două proiecte depuse pe fonduri europene, de 150.000 de euro pentru un parc și o reabilitare a dispensarului din Grindeni. La același fond am depus proiectul pentru canalizare în Grindeni și Hădăreni în valoare de 8,4 milioane de lei. Lucrăm și la studiul de fezabilitate pentru asfaltarea drumurilor din Hădăreni. Pentru toate aceste realizări îi mulțumesc domnului președinte al PSD Mureș, Vasile Gliga, care a susținut aceste proiecte bine gândite, bine documentate și bine argumentate care au fost făcute de specialiști. Aduc mulțumirile mele echipei de la Primărie și în special colaboratorului nostru extern Ciprian Turdean, un profesionist desăvârșit. Sper ca în următorii ani, Guvernul și autoritățile județene să ne sprijine în realizarea proiectelor noastre”.

Chețani, poartă de intrare în județ

Prezent la eveniment, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a afirmat că intrarea în județ din direcția Cluj-Napoca se face și prin comuna Chețani situată pe șoseaua E 60 și în curând și pe Autostrada Transilvania.

„Este normal ca locuitorii comunei Chețani să beneficieze de condiții bune din punct de vedere edilitar și gospodăresc, astfle ca deosebirea dintre sat și oraș să dispară.În ultimii trei ani, acest Guvern a acordat o atenție deosebită dezvoltării rurale. Având în vedere că în timp nu au fost create programe pentru finanțarea investițiilor din localitățile rurale s-a creat la nivel național Programul Național de Dezvoltare Locală, destinat tocmai zonei rurale”, a afirmat Mircea Dușa amintind câteva din proiectele finanțate la Chețani.

„În ultimii trei ani, comuna dumneavoastră a beneficiat din plin de acest program. Au fost investiții pentru asfaltări de drumuri, extinderi de rețele de apă potabilă și canalizare, de reabilitare sau construire de obiective social-culturale. În cazul dumneavoastră este și finalizarea investiției de la școală, începută cu ani în urmă, de asemenea centrele sociale și alte obiective care constituie zestrea edilitar-gospodărească a unei localități. Spunea domnul primar că numai pe aceste două proiecte de asfaltare de drumuri și rețea de canalizare i-a fost aprobat de către Guvern peste 11 milioane de lei. Sunt și alte proiecte care urmează să fie derulate prin Fondul Național de Dezvoltare și Investiții”, a spus Mircea Dușa.

Totodată, prefectul județului Mureș a făcut referire și la primarul Emil Florin Mocan și activitatea sa la Primărie: „Trebuie apreciată activitatea desfășurată de primar, de Consiliul Local și îi felicit pentru asta, pentru că au reușit să întocmească proiecte eligibile care să fie aprobate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și, să fie și finanțate”.

Mirca Dușa a subliniat apoi și aportul adus de președintele filialei Mureș a PSD, Vasile Gliga care, fără să țină seama de culoare politică a primarilor s-a gândit doar la cetățenii care trebuie să se bucure de condiții egale prin asigurarea de servicii egale și i-a felicitat pe cei care au contribuit la realizarea investiției inaugurate: Primărie, Consiliu Local, consultant, proiectant și constructor, care a realizat lucrări de calitate.

Un renume nou

La ceremonia a fost prezent și Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, care a afirmat în luarea sa de cuvânt că îi face plăcere să participe la inaugurarea a încă unui obiectiv de investiții finalizat la Chețani, după inaugurarea drumului de la Grindeni și a stației de epurare.

„Mă bucur că localitatea Chețani începe să fie renumită nu numai din cauza evenimentelor nefericite care s-au întâmplat în urmă cu mai mulți ani, ci a faptului că apar aici o serie de proiecte, pe care domnul primar le-a amintit și de care nici eu nu sunt străin. Sigur că acest PNDL crează oportunități primarilor din mediul rural de a accesa fonduri pentru investiții importante comunității locale. În județul Mureș, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală sunt finanțate 127 de investiții în curs de realizare care însumează peste 770 milioane de lei, doar în județul Mureș. Iată că acest că acest mult hulit Guvern alocă fonduri și asigură o dezvoltare echilibrată tuturor județelor țării”, a spus Ovidiu Dancu.

Despre investițiile în curs, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș a afirmat: „În afară de investițiile locale vedem lucrările care se execută la autostradă în zona dumneavoastră, în zona Ludușului și a Iernutului, o activitate benefică și pentru care am muncit ani mulți ca autostrada să primească un racord pe raza localității Chețani. Eu felicit colectivul de muncă din Primăria Chețani, cunosc preocupările pe care le-a avut, simt acest impuls nou pe care l-a primit Primăria. Acum aveți posibilitatea de a accesa fonduri europene care sunt alocate mediului rural pentru a crea condiții deosebite oamenilor din Comună. Felicitări tuturor pentru rezultatele actuale!”

După încheierea festivităților organizate la Monumentul Eroilor din centrul localității, oficialitățile prezente și locuitori ai comunei au făcut o plimbare pe străzile nou asfaltate și marcate din punct de vedere rutier din această localitate Chețani, tot mai aproape de standardele cerute unui sat european modernizat.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

 

 

Post-ul FOTO: S-a încheiat asfaltarea tuturor străzilor din Chețani apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: FOTO: S-a încheiat asfaltarea tuturor străzilor din Chețani

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button