Cultură

„D’ale carnavalului“, pe înţelesul contemporanilor

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș prezintă publicului o versiune neconvenţională a piesei „D’ale carnavalului“ de I. L. Caragiale. Textul a fost scris pentru concursul organizat de Teatrul Naţional din Bucureşti, pe care l-a câştigat, şi a fost pus în scenă în anul 1885. Deşi receptarea critică a fost iniţial preponderent negativă, cronicarii vremii acuzându-l pe Caragiale că a întinat scena cu personaje marginale, de la periferia societăţii, reputaţia piesei s-a îmbunătăţit considerabil de-a lungul timpului, aceasta fixându-se în canonul dramaturgiei româneşti ca o creaţie provocatoare, dar nu foarte accesibilă.

Un nou unghi de abordare a lui Caragiale

În cadrul montării propuse de Compania „Liviu Rebreanu“, piesa lui Caragiale beneficiază de o viziune regizorală inedită graţie tânărului director de scenă Adi Iclenzan, iar umorul spectacolului capătă nuanţe neaşteptate, pe alocuri cu accente burleşti. Din distribuţie fac parte actorii Nicolae Cristache, Georgiana Ghergu, Cristian Iorga, Eduard Marinescu, Theo Marton, Laura Mihalache, Ştefan Mura, Liviu Pancu şi Alexandru Pavel.

„La ”D’ale carnavalului” m-a fascinat ermetismul formal și tematic al textului. Caragiale creează o lume populată cu oameni ce nu cred că fac parte din ea. E o închisoare foarte eficientă. Am căutat cu disperare în piesă o urmă de speranță, o cale de scăpare din ciclul ăsta bolnav, dar până în acest moment nu am găsit-o. Poate ăsta e motivul pentru care e o farsă, o comedie“, a considerat regizorul Adi Iclenzan în cadrul unui interviu acordat înaintea premierei.

Regizorul s-a aplecat până în prezent mai mult asupra dramaturgiei contemporane, dar s-a simţit provocat să îl redescopere pe Caragiale prin intermediul acestui text întrucât consideră că dramaturgul a fost transformat de-a lungul timpului într-o piesă de muzeu şi ar fi necesar un nou unghi de abordare a operei sale.

Prima reprezentaţie din cadrul stagiunii nr. 58 va avea loc duminică, 15 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la Casieria din incinta Teatrului, de marți până vineri, între orele 9.00 și 15.00, și cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau la numărul de telefon 0365-806.865 și la Agenția de Bilete din incinta Palatului Culturii, de marți până vineri, între orele 12.00 și 17.30, sau la numărul de telefon 0372-951.251.

De asemenea, biletele și abonamentele pot fi procurate online accesând portalul www.biletmaster.ro.

(Redacţia; Foto: Cristina GÂNJ)

 

 

Post-ul „D’ale carnavalului“, pe înţelesul contemporanilor apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: „D’ale carnavalului“, pe înţelesul contemporanilor

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button