Galeria de Artă Maghiară s-a îmbogățit cu noi capodopere ale picturii moderne

galeria de arta maghiara s a imbogatit cu noi capodopere ale picturii moderne

Kőrösfői Kriesch Aladár, Nagy Oszkár sau Gáll Ferenc sunt numai câțiva dintre artiștii din Transilvania sau care au creat în Transilvania, care îmbogățesc patrimoniul Muzeului Județean Mureș – Muzeul de Artă, achiziții realizate pe parcursul ultimilor ani.

Dintre noile creații care îmbogățesc colecția muzeului, una dintre cele mai remarcabile picturi este „Trei copii” de Kőrösfői Kriesch Aladár, din 1905. Copiii, aflați în grădina casei din Gödöllő, sunt desculți, au haine potrivit noii reforme vestimentare și păr lung până la umeri. Înfățișarea copiilor reflectă ideile de reformă, în spiritul cărora familia Körösfő a trăit și și-a crescut copiii. Cu toate acestea, tema copilului în arta reprezentării a fost mult mai mult decât o simplă amintire de familie pentru Aladár Körösfői-Kriesch. Dintr-o perspectivă universală, familia și copilul au avut un loc privilegiat în sistemul său de valori. În Palatul Culturii pot fi văzute câteva picturi murale importante ale lui Kőrösfő, însă colecția muzeului nu a avut până acum nici o pictură aparținând marelui artist.

Nagy Oszkár, cu pictura „Peisaj din Baia Mare”, realizată în 1936, este un reprezentat de seamă al patrimoniului cultural băimărean, care combină perfect idealurile școlii de pictură punând, totodată, un accent deosebit pe ilustrarea naturii.

Expoziția, din care mai fac parte Litteczky Endre, Tibor Ernő, Jándi Dávid și Gáll Ferenc, ilustrează bogata moștenire a artei plastice transilvănene.

Datorită faptului că o mare parte a Galeriei de Artă Maghiară Modernă este închisă din cauza lucrărilor de restaurare, această expoziție va avea loc în foaierul de la etajul III, aripa stângă, parte a Galeriei extinsă anul trecut.

Expoziția este deschisă publicului în următoarea lună și jumătate.
Post-ul Galeria de Artă Maghiară s-a îmbogățit cu noi capodopere ale picturii moderne apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Galeria de Artă Maghiară s-a îmbogățit cu noi capodopere ale picturii moderne

Credit autor: Andrei Vornicu.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.