Cultură

Hodăcenii, nelipsiți de la Festivalul Văii Gurghiului

Casa tradițională a comunei Hodac de pe Platoul Fâncel păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile hodăcenilor, despre care ne-a vorbit  Vasile  Lupu Basaraba, inspector de specialitate în cadrul primăriei Hodac, ghidul nostru în casa alegorică Hodac la cea de a XIII-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului.„Casa alegorică a comunei Hodac s-a construit încă de la prima ediție a festivalului Văii Gurghiului. La început era doar o casă cadru, sub formă de stand, cu un pic de acoperiș, pentru că așa eram ca toate locațiile de aici de pe platoul Fâncel. În anii ce au urmat, s-au depus eforturi iar casa Hodac a devenit o casă în toată regula.  În casa alegorică este reprezentată zona comunei Hodac, începând de la costumele tradiționale , mobilierul specific caselor țărănești, cu masă, scaune, canapei, nelipsitul parsec și tradiționalul război de țesut, prezent în orice casă de români. Într-o altă încăpere avem bucătăria, cu  binecunoscutul fiteu, soba clasică țărănească, apoi blidarul deasupra unde se puneau farfuriile, se agăța sita , lingurile , la care se putea adăuga  un canpei sau chiar un parsec mai mic, unde erau ținute tacâmurile”, ne-a povestit Vasile  Lupu Basaraba.

Despre locurile de altădată din Hodac

La intrare, vizitatorul a putut admira o miniexpoziție cu fotografii vechi, adevărate porți de cunoaștere  a tradițiilor, obiceiurlor, locurilor și oamenilor care și-au pus amprenta asupra comunei Hodac, inclusiv celebrul pod de lemn de la intrarea în satul Hodac.

„În târnațul casei am amenajat o mică expoziție cu poze vechi care reprezintă comuna Hodac, începând cu intrarea în comună, respectiv podul cel vechi al Hodacului. Pe vremuri, podul era de lemn, acoperit, extrem de renumit la vremea lui. În spațiul din interior erau amenajate băncuțe, chiar și două ulcioare de apă pe fiecare parte , iar trecătorul care se întorcea de la câmp putea să-și adape setea, plus că mai existau și câteva mici ferestre. Podul a rezistat  inundațiilor din mai 1970. După aceste inundații a apărut un decret prin care erau interzise gârlele în interiorul localităților.  Exista atunci un iaz cu mai multe gârle, cu mori, care au fost desfințate, să nu creeze probleme în cazul unor alte inundații. Atunci, alături de acest pod de lemn, în 1971  s-a construit un pod nou, cel de astăzi, iar în momentul în care a fost  turnată platforma, simultan s-au apucat de demolatul podului de lemn cel vechi, deși acesta  era funcțional. În cadrul expoziției de fotografie, întâlnim o parte din obiceiurile specifice hodăcenilor, dar și oameni de seamă care și-au pus amprenta asupra istoriei și dezvoltării comunei Hodac”, a spus gazda casei alegorice Hodac.

Ansamblurile din Hodac și Toaca pe scena festivalului

Prezența comunei Hodac la ediția din acest an a Festivalului Văii Gurghiului a fost completată de oferta artistică, respectiv ansamblurile „Moștenitorii Hodacului”, „Hodăceana” , „Toaca Văii Gurghiului” și solistul Nicușor Butilcă, care au urcat pe scena mică a festivalului în zilele de sâmbătă și duminică.

Post-ul Hodăcenii, nelipsiți de la Festivalul Văii Gurghiului apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Hodăcenii, nelipsiți de la Festivalul Văii Gurghiului

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button