Cultură

Invitaţie la ”Plai Străbun”, spectacol dedicat satului românesc

Vineri, 20 septembrie, începând cu ora 18.00, mureșenii sunt invitați să participe la concertul folcloric ”Plai Străbun” organizat de către Asociația Culturală ”Grai Ardelean” cu ocazia anului omagial al satului românesc.

”Sufletul satului românesc nu a murit”

Evenimentul va avea loc sala de spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din cartierul târgumureșean Dâmbul Pietros.

”Anul 2019 a fost ales de Patriarhia Română drept Anul omagial al satului român, al dascălilor, al primarilor și al oamenilor gospodari. Cu această ocazie, am încercat să strâng la un loc câteva nume mari ale folclorului românesc pentru a promova tradiția, obiceiurile și diferite jocuri populare care se practicau pe vremuri”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, organizatorul spectacolului, solistul de muzică populară Ovidiu Furnea.

În acest context, Ovidiu Furnea a scris, pe pagina personală de Facebook, că ”viaţa este trecătoare dar sufletul este veșnic, sufletul este nemuritor.” Totodată, Ovidiu Furnea este de părere că ”sufletul satului românesc nu a murit, el trăiește ȋncă prin generaţii, din suflet în suflet de om, găsindu-şi sălaş în inima şi mintea celor care îşi au rădăcinile în el.”

Invitați de valoare

Cu această ocazie, organizatorii spectacolului încearcă să readucă în amintirile oamenilor frumusețea satului, printr-un decor special.

”Scena va fi decorată cu elemente tradiționale care vor însoți atât artiștii cât și publicul în călătoria către lumea rurală lăsând deoparte haosul citadin”, a subliniat Ovidiu Furnea.

Intrarea este liberă, iar pe lista artiștilor invitați se află: Sava Negrean Brudașcu, Ciprian și Mihaela Istrate, Ina Todoran, Ovidiu Furnea, Maria Butilă, Cristian Fodor, Monica Pîrlea, Ciprian Roman, Alexandra Togănel, Costi Dumitru, Ioan Cristian Țăran și Ansamblul Folcloric ”Hora” din orașul Ungheni. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Casei de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin, dirijor Ioan Conțiu.

Andreea GONDOR

 

Post-ul Invitaţie la ”Plai Străbun”, spectacol dedicat satului românesc apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Invitaţie la ”Plai Străbun”, spectacol dedicat satului românesc

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button