Ion Grigorescu vine la Tîrgu-Mureș

ion-grigorescu-vine-la-tirgu-mures

                     
              Ion Grigorescu (n. 1945, trăiește și lucrează la București) este o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80, documentate foto și pe film. Pictor de formație, Ion Grigorescu ajunge să exploreze teme politice vernaculare și identitare prin intermediul unor practici artistice pe care le împrumută cu multă familiaritate: body-art, performance, post-happening, pop-art, film, (serialitate) foto – exersate pe un ton critic și încordat la adresa contextului social și politic tot mai sufocant după 1971. Drept consecință, Ion Grigorescu își limitează adeseori experiențele și experimentele artistice la micro-universul casnic, al studioului personal sau al spațiilor periferice, unde lucrează mai mereu singur sau însoțit de un cerc foarte restrâns de apropiați.

 Marica, născută la Tîrgu-Mureș (tatăl ei, Kiss Laszlo, actor cunoscut la naționalul tîrgumureșean) este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).
„Expozitia provine dintr-o documentație asupra anilor 1970-1978 o adevărată ploaie de imagini fotografice, un desen aproape neîntrerupt, un portret din neîncetată cercetare.”

Marica are acum imagini la Museum of Modern Art din New York și în Muzeul Artei Contemporane (Sztuki Nowoczesnej) din Varșovia , de asemenea în colecții particulare.

“Nu am lăsat timp pentru admirație preocupându-mă de aspectele tehnice, eram interesat de banda desenată și de foto roman, de trecerea între două imagini și de crearea impresiei de mișcare, sau film” – Ion Grigorescu.

Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K’ARTE”, proiect co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Expoziția se va deschide pe 20 septembrie 2019, ora 20.00,  la Camera K.Arte, în prezența artistului.

Diana Gherendi

The post Ion Grigorescu vine la Tîrgu-Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ion Grigorescu vine la Tîrgu-Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.