Lecție inedită de geografie la Tg.Mureș

lectie inedita de geografie la tg mures

De aceasta au beneficiat 6 elevi de la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu și Școala Gimnazială Europa din Târgu Mureș care au fost premiați la etapa națională a Concursului Național “Terra – Mica olimpiadă de geografie pentru clasele V-VII”. Elevii au putut admira vineri, într-o excursie gratuită, de o zi, ca răsplată pentru efortul și rezultatele lor, frumusețile naturale și antropice ale satelor ce compun comuna Bălăușeri.
Prof. Sebastian Pui, Școala Gimnazială Liviu Rebreanu:

Imediat elevii au răspuns afirmativ și au dorit, au fost încântați, au fost uimiți, le-a plăcut și atunci eu pot să vă spun că sunt satisfăcut, împlinit… M-am gândit de ce această comună: pentru că are și sate săsești, maghiare, românești, în aafră de munți are cam toate tipurile de relief, specii de vegetație, faună, sărim de la vale la lac, tipologia satelor adunate, săsești compacte, o multitudine de elemente fizico-geografice și antropice.

Lecția de geografie în teren este o metodă didactică cu rezultate din cele mai bune, ajutând elevii să vizualizeze și să îmbine conceptele teoretice cu elementele geografice reale întâlnite în excursii. Elevii s-au declarat impresionați de cele văzute și învățate în excursia de la Bălăușeri, iar profesorii organizatori de la cele 2 școli mureșene promit să revină și cu alte oferte de acest gen.

Sei Pui/Facebook:

”Comuna Bălăuşeri, pitoresc cadru natural al spaţiului carpato-danubian, este aşezată în partea central-nordică a României, în centrul Podişului Transilvaniei, în Podişul Târnavelor, în subunitatea Dealurile Târnavei Mici.

Se învecinează, cu, comunele: Acăţari la nord, Coroisânmărtin în nord-vest, Zagăr în vest, Viişoara în sud-vest, Daneş în sud, Nadeş, Veţca şi Fântânele în est. În acest cadru fizico-geografic, localitatea Bălăuşeri este situată la întretăierea paralelei de 46°24’0″ latitudine nordică cu meridianul de 24°41’0″ longitudine estică.

Prin aşezarea sa geografică pe cursul mijlociu al râului Târnava Mică (situată în lunca şi pe terasele de pe dreapta şi stânga Târnavei Mici), beneficiază de avantajele ce le oferă Podişul Târnavelor (culturi de cereale, viticultură, pomicultură, creşterea animalelor etc.) şi două regiuni naturale cu resurse economice diferite şi complementare situate în apropiere: regiunea cerealieră a Câmpiei Transilvaniei şi zona forestieră a munţilor vulcanici împreună cu prispa premontană a dealurilor subcarpatice interne.

Această poziţie precum şi accesul direct la importante căi de comunicaţie canalizate pe valea largă a Târnavei Mici sunt factori cu însemnat rol în geneza şi dezvoltarea localităţii.

Localitatea Bălăuşeri este uşor accesibilă din orice colţ de ţară cu trenul, automobilul sau avionul. Călătoria pe linia ferată permite legături convenabile cu Muntenia sau Moldova, din Maramureş sau Banat, din Oltenia sau din Ţara Bârsei. Bălăuşeri este situat la intersecţia dintre drumul european E60 cu drumul naţional 13A şi drumul judeţean 142, la 23 Km distanţă de municipiul Târgu-Mureş, la 31 Km de municipiul Sighişoara, la 36 Km de municipiul Târnăveni, la 36 Km de oraşul Sovata, la 129 Km de municipiul Cluj-Napoca, la 147 Km de municipiul Braşov, la 116 Km de municipiul Sibiu, la 315 Km de capitala ţării, Bucureşti şi la 530 Km de municipiul Constanţa.

Aşezarea acestei comune prezintă o serie de particularităţi faţă de alte aşezări rurale şi anume: este aşezată la zona de confluenţă între lunca Târnavei Mici şi Podişul Târnavelor (Dealurile Târnăvenilor, Dealurile Dumbrăvenilor, Dealurile Jacodului), are o vechime de aproape 700 de ani, cu o istorie zbuciumată, numără peste 5000 de locuitori, are o populaţie eterogenă (români, maghiari, rromi) şi aspecte socio-culturale specifice; este o comună cu multe unităţi agricole, este o comună formată din şase sate: Bălăuşeri, Agrişteu, Chendu, Dumitreni, Filitelnic, Senereuş; are cea mai mare brutărie din judeţ, are producţie artizanală şi meşteşugărească (cojocărit, cioplitul lemnului, ceramică, împletituri din pănuşi de porumb, instrumente muzicale etc.).

Dacă la toate acestea se adaugă frumuseţea peisajului natural cu dealuri împădurite, Târnava Mică cu lunca şi terasele sale bune pentru agricultură, cu subsolul bogat în gaze naturale, cu apă rece şi potabilă deosebită, toate vin să întregească afirmaţia privind particularitatea comunei Bălăuşeri.

Vă mulțumesc! Felicitări tuturor elevilor pasionați de geografie! Vacanță plăcută! Mulțumesc tuturor colaboratorilor, ghidului nostru, Domnul Elek Jakab, sponsorilor, Simion Chiș, Andras Robert.”

Virgil Natea

concursul terra
concursul terra 2
concursul terra 4
concursul terra 5
concursul terra 7
concursul terra 8
concursul terra 9
concursul terra 10
concursul terra 11
concursul terra 12
concursul terra 13
concursul terra 14
concursul terra 15
concursul terra 16
concursul terra 17
concursul terra 18

The post Lecție inedită de geografie la Tg.Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Lecție inedită de geografie la Tg.Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.