Cultură

Mureş: Fibula de la Suseni, conferită Papei Francisc

Papa Francisc a primit, sâmbătă, pe Aeroportul “Transilvania” Târgu-Mureş, de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului.
“Am avut onoarea şi plăcerea de a-l primi în judeţul Mureş pe Sfântul Părinte, Papa Francisc. Un moment deosebit pentru mureşeni faptul că, pentru câteva clipe, Sanctitatea Sa s-a aflat în judeţul Mureş. I-am urat bun venit şi, ca un semn de apreciere a personalităţii sale, i-am oferit cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş, Fibula de la Suseni, un obiect de podoabă care datează din Epoca Fierului, care a fost descoperit în judeţ şi este unic în lume. I-am dorit numai bine, sănătate şi să binecuvânteze oamenii cu dragostea pe care le-o poartă. Fibula de la Suseni a fost conferită prin ordin de prefect. Mi-a spus că îi face plăcere să fie, pentru câteva clipe, în judeţul Mureş şi că oamenii de aici sunt la fel de buni ca oamenii din întreaga ţară”, a declarat prefectul de Mureş.
Potrivit lui Duşa, autorităţile au fost informate “destul de târziu” că Papa va ateriza pe aeroportul din Târgu-Mureş, astfel că acesta a fost întâmpinat doar de “câţiva locuitori din zonă”.
“Este un eveniment deosebit, chiar dacă nu era planificată această vizită scurtă, faptul că a poposit pe teritoriul judeţului Mureş este unul deosebit şi locuitorii judeţului apreciază acest eveniment. Au participat şi câţiva locuitori din zonă, ştirea a venit destul de târziu că va ateriza la Târgu-Mureş, probabil că, dacă se cunoştea intenţia de a vizita şi judeţul Mureş, cu siguranţă erau mult mai mulţi”, a declarat prefectul Mircea Duşa.
În drumul său către Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a salutat din maşină oamenii care s-au adunat în faţa Aeroportului “Transilvania” pentru a-l întâmpina.
Înaintea sosirii Suveranului Pontif, cu o aeronavă TAROM, pe Aeroportul din Târgu-Mureş a aterizat şi o aeronavă Spartan, cu care a venit premierul Viorica Dăncilă.
Premierul a plecat imediat după aterizare către Şumuleu Ciuc, unde îl va întâmpina pe Papa Francisc.
Surse oficiale au arătat că, după ceremonia de la Şumuleu Ciuc, Papa va decola de pe Aeroportul “Transilvania” din Târgu-Mureş în jurul orei 16.00.

(www.agerpres.ro)

Post-ul Mureş: Fibula de la Suseni, conferită Papei Francisc apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Mureş: Fibula de la Suseni, conferită Papei Francisc

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button