Cultură

Porturi populare cumpărate de Primăria Ideciu de Jos

Primăria comunei Ideciu de Jos a reuşit să achiziţioneze 24 de porturi populare complete prin proiectul “Dezvoltarea activităţilor culturale ale comunei Ideciu de Jos prin achiziţionarea de costume populare”, depus prin Grupul de Acţiune Locală “Defileul Mureşului Superior”, pentru care a obţinut finanţare europeană, informează www.agerpres.ro.

Valoarea achiziţiei, 40.000 de lei

Potrivit Agerpres, motivul pentru care Primăria Ideciu de Jos a decis să cumpere cele 24 de porturi populare – constând în cămăşi, pieptare, pantaloni, catrinţe, poale, năframe, cuşme, zurgălăi şi încălţăminte – a fost acela de a relua o tradiţie întreruptă brusc în urmă cu aproape 15 ani, odată cu dispariţia Ansamblului folcloric “Jocuri din bătrâni”.
“Proiectul a fost depus pe Măsura “Ocrotirea moştenirii rurale şi dezvoltarea turismului” şi am achiziţionat cele 24 de costume populare, 12 costume populare pentru adulţi, 6 pentru fete, 6 pentru băieţi, precum şi 12 costume populare pentru copii, 6 pentru fete, 6 pentru băieţi. Porturile populare sunt din zona noastră, iar valoarea totală a achiziţiei a fost de 40.000 de lei, a fost şi o cofinanţare din partea Primăriei de 12.000 de lei. Important este că le avem şi le putem îmbrăca la festivalurile şi evenimentele la care vom lua parte. La nivel de comună a existat un ansamblu folcloric foarte cunoscut “Jocuri din bătrâni” dar, din păcate, de 10-15 ani nu mai este acel ansamblu din cauza plecării multor tinerilor din localitate, peste hotare sau în alte părţi. Noi am decis să refacem acel ansamblu şi am deschis o nouă asociaţie, “Zestrea Ideciului”, avem momentan o echipă de dansuri de adulţi, dar dorim să facem şi o echipă de dansuri pentru copii. Pentru noi am considerat că acest lucru este foarte important. Porturile sunt din zona noastră, dar pe fonduri europene nu pot fi cumpărate de la un meşteşugar care face numai cămaşa sau numai cheptarul, aşa că a trebuit să găsim o societate – care a fost foarte greu de găsit – care să le procure pe toate”, a declarat primarul comunei Ideciu de Jos, Lucian Laurean Feier, citat de www.agerpres.ro.

Lobby pentru promovarea tradiţiilor

Conform aceleiaşi surse, Lucian Laurean Feier a mai precizat că Ideciu de Jos are ca obiectiv promovarea culturilor tradiţionale româneşti, apărarea valorilor cultural-artistice, a cântecului şi jocului popular românesc, a datinilor locale şi zonale, dezvoltarea economică şi socială, protejarea mediului şi a naturii, precum şi sprijinirea activităţilor sportive sau cultural-artistice.

(Redacţia)

Post-ul Porturi populare cumpărate de Primăria Ideciu de Jos apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Porturi populare cumpărate de Primăria Ideciu de Jos

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button