Cultură

PREMIERĂ ASTĂZI: „Dispariții” de Elise Wilk, un spectacol provocator despre istoria sașilor transilvăneni

Astăzi, 18 septembrie de la ora 19.00, la Bastonul Măcelarilor din Cetatea Târgu Mureș are loc premiera spectacolului „Dispariții” din cadrul proiectului Dialog, în regia lui Sebestyén Aba.

„Pentru a zecea ediție a proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan am provocat două autoare de teatru originare din România, Elise Wilk și Réka Kincses, de etnie germană respectiv maghiară, să scrie câte un text despre cum percep ele migrația din punctul de vedere al celui care a ales să rămână în România, respectiv din punctul de vedere al celui care a ales să plece”, a spus Sebestyén Aba, actor la Teatrul Național Târgu Mureș și directorul Studiolului Yorik, unul dintre primele teatre independente din oraș.

Un subiect de actualitate

„Dispariții” de Elise Wilk, povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părți, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluția, urmată de exodul în masă a minorității germane) și 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană).

Experiența migrației este un subiect care a marcat adânc sufletul și mentalitatea autoarei. „Este pentru prima dată când scriu ceva legat de aspectul multicultural al existenței mele. Plecarea celorlalți în străinătate a fost parte din viața mea mereu. Când m-am născut, la începutul anilor 80, jumătate din familia mea era deja plecată din România. Rudele le cunoșteam doar din fotografii colorate. Când aveam 10 ani am aflat că prietena mea cea mai bună va pleca definitiv în Canada. A fost prima mare pierdere pe care am suferit-o. Apoi, vestea că prieteni sau cunoscuți pleacă în străinătate a început să vină din ce în ce mai des. De la un punct încolo nu mă mai doare, pentru că începi să devii imun. Și apoi, un gând ca o umbră: dacă toți pleacă, atunci tu ajungi să fii străin în propria țară. Te mai afli atunci acasă?”, a spus Elise Wilk.

Din distribuție fac parte Szilágyi Enikő, Bajkó Edina, Scurtu Dávid, Szabó János Szilárd, Tóth Zsófia și Sebestyén Aba, muzica e de Cári Tibor, la violoncel cântă Domahidi Katalin și Vilhelem András, de costume și decor s-a ocupat Sós Beáta, asistent regie este Máthé Barbara, dramaturgul este Cseke Tamás, iar traducerea a fost realizată de Albert Mária.

Spectacolul se va juca în limba maghiară cu supratitrare în limba română.

A zecea ediție a proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan este finanțată de Fondul Bethlen Gabor, Primăria Municipiului Târgu Mureș și Ministerul Resurselor Umane din Ungaria (EMMI).

 

Post-ul PREMIERĂ ASTĂZI: „Dispariții” de Elise Wilk, un spectacol provocator despre istoria sașilor transilvăneni apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: PREMIERĂ ASTĂZI: „Dispariții” de Elise Wilk, un spectacol provocator despre istoria sașilor transilvăneni

Credit autor: Elena.Polearus.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button