Cultură

Școala de vară ARCHÉ, la Domeniul Teleki din Gornești

Domeniul Cantacuzino din Florești și Domeniul Teleki din Gornești, monumente istorice de importanță națională, au găzduit anul acesta Școala de vară ARCHÉ, în care studenți și tineri active în domenii precum în arhitectură, inginerie structurală, peisagistică, arheologie, istoria artei au învățat de la specialiști în domeniu ce presupune restaurarea ansamblurilor nobiliare extraurbane. „Școala de Vară ARCHÉ” este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ, Asociația Castel Teleki și Fundația Domeniul Cantacuzino, în parteneriat cu: Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Judetean Mures; AsoP, Filiala Teritorială București – Ilfov, S.C. IROD-M S.R.L., S.C Bioharcom S.R.L și Unda Verde. Proiectul este co-finanțat din timbrul arhitecturii prin Ordinul Arhitecților din România și The Prince’s Foundation.

Inițiată în 2016 pe Domeniul Teleki din Gornești de Raluca Bărbulescu, arhitect, Școala de Vară ARCHÉ oferă studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști din diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului, cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu. Anul acesta, Școala de Vară ARCHÉ s-a extins pe Domeniul Cantacuzino din Florești, sub coordonarea lui Alexandru Mexi, peisagist și doctorand în domeniul grădinilor istorice.

Școala de vară ARCHÉ, la Castel în Gornești, aflată la cea de-a patra ediție, s-a desfășurat în perioada 2-8 septembrie pe Domeniului Teleki din județul Mureș. Evenimentul a reunit 20 de participanți, specialiști și studenți din domenii precum arhitectură, inginerie structurală, peisagistică și arboricultură, arheologie, istorie, istoria artei, comunicare, ce au studiat, timp de o săptămână, numeroasele valori ale Castelului Teleki, monument cu o istorie de peste 500 de ani.

Ateliere tematice

Anul acesta, activitățile au fost grupate în 3 ateliere tematice, arheologie, inginerie și peisaj,prin care participanții au avut ocazia să afle, prin studii și activități practice, mai multe despre cetatea medievală ce a precedat actualul castel baroc, despre aspectele tehnice ale actualei clădiri, precum și despre grădina istorică și întreținerea arborilor. Rezultatele atelierelor tematice oferă informații care vor avea un impact asupra viitoarei restaurări și utilizări a domeniului.Participanții au realizat cercetări ale cetății medievale, Registrul Verde al parcului și documentația pentru lucrările de primă necesitate, pentru repararea uneia dintre bolțile castelului, aflată în stare de colaps.

Activitățile din cadrul acestor școli de vară compun un exercițiu realist, ancorat în contextul national și internaţional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit și oferă ocazia participanților de a aprofunda procesul complex și multidisciplinar al reabilitării monumentelor istorice, sub îndrumarea specialiștilor activi în domeniu. De asemenea, ele contribuie la crearea unei comunități de tineri specialiști din domenii complementare, dedicați cunoașterii și protejării moștenirii culturale.

„Anul acesta am făcut primul pas spre transformarea „Școlii de Vară ARCHÉ” într-un program cu impact național, prin integrarea „Școlii de vară, la Palat În Florești”, un demers al Fundației Cantacuzino Florești similar celui pornit de noi, în 2016, în parteneriat cu Asociația Castel Teleki. Ne bucură faptul că am putut împărtăși din experiența noastră colegilor care lucrează la revitalizarea domeniului din Florești și sperăm ca pe viitor să lucrăm și cu alte echipe, alături de care să dezvoltăm proiecte de cercetare și educație dedicate reședințelor aristocratice extraurbane. Credem că astfel de demersuri contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității intervențiilor asupra patrimoniului cultural, deoarece promovează cercetarea multidisciplinară aprofundată, negocierea între specialiști, precum și familiarizarea studenților cu instrumente precum master planul de intervenție și planul de management a proiectului”, a afirmat Raluca Bărbulescu, președinte al Asociației ARCHÉ.

Post-ul Școala de vară ARCHÉ, la Domeniul Teleki din Gornești apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Școala de vară ARCHÉ, la Domeniul Teleki din Gornești

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button