Cultură

Start promițător la Festivalul Harmonia Cordis

Festivalul Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis” programează, în perioada 6-11 august 2019, ediția cu numărul XIV. Locațiile de desfășurare vor fi Palatul Culturii și Cetatea Tîrgu-Mureș, care vor găzdui concertele de deschidere și închidere ale festivalului. Și în acest an, intrarea la toate concertele festivalului este gratuită.

Recitaluri Gábor Hart și Radu Vâlcu

Prima zi de festival va fi găzduită de Cetatea Medievală din Târgu Mureș, marți, 6 august, începând cu ora 19:00. Seara va fi deschisă de recitalurile susținute de Gábor Hart (Hu) și Radu Vâlcu, reprezentanții competiției EuroStrings.

Gábor Hart s-a născut în anul 1995 în Ungaria și a început studiul chitarei la vârsta de 11 ani. În anul 2014 a fost admis la Universitatea de Arte din Szeged, unde a studiat chitara alături de profesorii Dávid Pavlovits și András Csáki. În anul 2018 s-a remarcat la nivel național participând la competitția televizată Virtuozii, iar același an avea să-i aducă premiul I la concursul de chitară clasică organizat la Festivalul Internațional de Chitară de la Szeged. Acest premiu i-a oferit șansa de a participa la programul Eurostrings Young Stars, în cadrul căruia a participat la numeroase festivaluri de chitară din Europa unde a concertat și a susținut cursuri de măiestrie. Radu Vâlcu s-a născut în București în 1989. A început studiul chitarei clasice la vârsta de 12 ani la Liceul George Enescu, cu profesorul Liviu Georgescu. Și-a continuat studiile cu profesorul și compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu la Universitatea Națională de Muzică din București. Până la vârsta de 25 de ani, el a obținut numeroase premii la festivaluri renumite din Europa și a fost invitat la concerte în marile orașe din România, dar și în Serbia, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii.

Seara va continua cu recitalul susținut de Radu Vâlcu Quartet (Radu Vâlcu-chitară,  Răzvan Florescu-percuții, Mihai Balabaș-vioară și Andrei Petrache-pian), urmat de recitalul cap de afiș al primei seri, susținut de Stochelo Rosenberg (NL) & Pusztai  Antal (AT)-chitară, Asztalos Zsolt (Ro)-percuții și Hadnagy Attila (Ro)-contrabas.

Pusztai Antal, prezență constantă la Harmonia Cordis

Pusztai Antal s-a născut în Győr, în1978, și este declarat a fi unul dintre cei mai mari interpreți de chitară clasică și jazz deopotrivă. A primit primele sale lecții de chitară la Pannonhalma de la tatăl său. Și-a continuat studiile în Frankfurt și în Main cu Stephen Werner și la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea lui Inge Scholl–Kremmel. În Ungaria a fost studentul lui Ede Roth, Ivan Folk, Attila Remeny. Recent a studiat la Universitatea de Muzică din Viena în grupul artistic al lui Alvaro Pierri. Antal Pusztai este un chitarist căutat și renumit atât în muzica clasică cât și în jazz, concertând peste tot în lume.

Stochelo Rosenberg, din nou la Târgu Mureș

Concertul de deschidere al festivalului Harmonia Cordis prilejuiește reîntâlnirea cu Stochelo Rosenberg, protagonistul ediției de anul trecut a festivalului. Stochelo Rosenberg s-a născut într-o tabără de romi pe 19 februarie 1968, primul fiu al lui Mimer Rosenberg și Metz Grunholz. Acesta, dintr-un băiat timid, dar talentat a ajuns un chitarist și compozitor cunoscut în toate colțurile lumii.A început studiul chitarei la vârsta de 10 ani, într-o familie de muzicieni. A învățat să cânte la chitară de la tatăl și de la unchiul său, dar cele mai multe le-a învățat ascultând înregistrări ale idolului său, Django Reinhardt. Câștigând la vârsta de 12 ani un concurs televizat împreună cu verii lui Nous’che și Rino van Hooydonk, a atras atenția mai multor case de discuri, însă părinții nu au vrut ca fiul lor să crească în lumina reflectoarelor. Acesta a continuat să cânte împreună cu Nous’che la chitară și cu fratele său Nonnie la contrabas, ulterior formând renumitul Trio Rosenberg. La începutul carierei cânta pe o chitară Favino, dar în cele din urmă a ajuns să își cumpere o chitară Selmer cu seria 504, la un singur număr distanță de chitara celebrului Django Reinhardt. Acesta folosește corzi D’Addario și Galli. Stochelo este considerat unul din cei mai buni chitariști din lume, care cu o tehnică impecabilă îmbină virtuozitatea cu emoțiile și eleganța muzicii gypsy jazz. Ca și mulți alți muzicieni de jazz, Stochelo iubește să improvizeze și să încerce stiluri noi de a cânta la chitară, dar baza muzicii sale a rămas întotdeauna muzica lui Django Reinhardt.

Post-ul Start promițător la Festivalul Harmonia Cordis apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Start promițător la Festivalul Harmonia Cordis

Credit autor: Alin Zaharie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button