Economie

5.000 de mureșeni sunt pensionari ai comunității europene

La peste un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, s-a consolidat în sistemul de pensii românesc această nouă categorie, care este în continuă creștere.

Acești pensionari beneficiază de pensie din România dar și din țara în care au lucrat, a precizat pentru Radio Tg.Mureș directorul executiv al Casei Județene de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe:

Mai avem o categorie care tine să ocupe un loc important, pensiile internaționale, comunitare. Avem 5000 de astfel de pensii în plată în județul Mureș, persoane care au realizat stagii de cotizare în cel puțin două state membre. Ne-am integrat în 2007 și de la un an la altul, crește numărul acestor persoane. La momentul acesta, pentru partea din România avem pensii de la 50-100 de lei la peste 2000 de lei, pentru că au plecat și medici, profesori, din toate categoriile sociale.

Pe de altă parte, 6.000 de persoane din județul Mureș lucrează în Uniunea Europeană iar vara, în concedii, se prezintă la Casele de pensii pentru a ridica actele care atestă acest lucru.

Este un obicei foarte bun, de responsabilitate cetățenească, pentru că nu știi ce se întâmplă și trebuie să ai întotdeauna dovada că ai lucrat în Anglia, în Franța… Avem undeva în județ la 5-6000 de confirmări de vechime, a cetățenilor români care au lucrat în străinătate și care continuă să muncească.

La ora actuală, la Casa Județeană de Pensii Mureș sunt înregistrați aproape 134.000 de pensionari, inclusiv cei cu pensii speciale, de handicap și cele de la fostele Cooperative Agricole de Producție.

Valeriu Russu

The post 5.000 de mureșeni sunt pensionari ai comunității europene appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: 5.000 de mureșeni sunt pensionari ai comunității europene

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button