Americanii fac business profitabil investind în IT-ul românesc

americanii fac business profitabil investind in it ul romanesc

Industria românească de IT se află pe primul loc în topul celor mai profitabile investiții pentru companiile americane prezente pe plan local. Ponderea câștigurilor nete ale companiilor americane care activează pe piața românească în acest domeniu este mai mare de o treime din total, ceea ce demonstrează că domeniul IT&C este un business profitabil.

Valoarea însumată a profitului net realizat în 2017, în România, de companiile americane de profil IT, printre care se regăsesc giganții internaționali Microsoft, Stefanini, Amazon sau Adobe, este de peste 25,8 milioane de euro, arată o analiză realizată de specialiștii KeysFin. Profitul net reprezintă doar aproximativ 7,5% din cifra de afaceri totală de aproximativ 347 milioane de euro realizată în același ani de către companiile din sectorul IT&C. Totuși, suma însemană 34% din profitul total al companiilor americane prezente pe plan local, în valoare de 76 milioane de euro, ceea ce arată că această afacere este cea mai profitabilă pentru americanii veniți să investească la noi. Sectorul IT din România a avut o creștere fulminantă în ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapidă de a vedea oportunități de business, au contribuit din plin la acest succes.

Deși, deja se văd rezultatele pozitive ale strategiei de cooptare a angajaților români în proiecte de amploare, potențialul acestei industrii încă nu a fost atins. De aceea, Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin consideră că următorii ani vor aduce creșteri ale rentabilității investițiilor americane în România, în sectorul IT.

Cifra totală de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro în 2017, ceea ce înseamnă că industria IT însumează totodată și aproximativ 30% din totalul investițiilor directe realizate de companiile americane prezente în România. Rezultatele pozitive sunt evidențiate și de studiul calitativ recent realizat de camera Româno-americană AmCham în rândul membrilor săi, potrivit căruia investitorii americani consideră că realizează performanțe în România datorită infrastructurii digitale (52%) și a capitalului uman (50%). În 2017, cifra de afaceri a companiilor locale, cu acționariat străin sau autohton, dar care au ca obiect de activitate IT-ul, a fost de 4,9 miliarde de euro, iar în ultimii 10 ani aceasta a crescut cu aproape 150%. Potrivit statisticilor KeysFin, în 2017 activau peste 106.000 angajați în IT în România, însă, chiar și această valoare nu acoperă nevoia de specialiști în domeniu, care este mult mai mare. Anual, de pe băncile universităților de profil, ies aproximativ 7000 absolvenți, care nu reușesc însă să suplinească creșterile anuale ale companiilor din domeniu.

Topul orașelor în care angajații din IT își desfășoară activitatea sunt: București, Iași și Cluj, acest top fiind asemănător și cu topul orașelor în care activează companiile americane prezente pe piața din România: Microsoft și Stefanini la București, Amazon la Iași, iar lista poate continua.

De cealaltă parte, și companiile românești sunt încurajate să investească în America: recent, a avut loc o deplasare care a inclus antreprenori români, cu potențial să își deschidă birouri și în State Unite ale Americii. Astfel, reprezentanți a 20 de companii locale, printre care nume sonore precum Uipath, Zitec sau Tremend, au participat la o misiune economică de promovare a produselor românești din domeniul IT&C în SUA, având întâlniri de business cu investitori americani.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.keysfin.com

The post Americanii fac business profitabil investind în IT-ul românesc appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Americanii fac business profitabil investind în IT-ul românesc

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.