Economie

Ați auzit de blockchain?

Dacă nu, stați aproape de aparatele de radio, pentru a afla ce înseamnă. Peste jumătate dintre organizaţiile globale consideră tehnologia blockchain o direcţie strategică esenţială pentru dezvoltare.

Viitorul este aici, odată cu implementarea tehnologiei blockchain, care reprezintă începutul unei noi ere digitale, o eră ce poate rezolva multe din problemele cu care ne confruntăm. Practic, tehnologia blockchain utilizează criptarea pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei și care ajută la creșterea gradului de încredrere între persoane sau entități. Încrederea reprezintă moneda de bază a comerţului, dar cu toate acestea, instinctual, pornim cu ideea că partenerul are ceva de ascuns sau încearcă să obţină avantaje în urma tranzacţiei.

Pentru a putea avea încredere unii în alţii este necesară o verificare prealabilă a istoricului tranzacţiilor partenerului sau a datelor existente despre acesta. Soluţia este reprezentată de folosirea de intermediari pentru a stoca şi a afla date despre aceşti parteneri, iar acești intermediar fac tocmai acest lucru, crează baze de date blockchain. De aceea nu e de mirare că 53% din companiile globale mizează pe această tehnologie. În studiul Deloitte Global Blockchain 2019, publicat săptămâna aceasta, patru din zece respondenţi au menționat că în plan să investească, fiecare, în acest an, peste cinci milioane de dolari pentru dezvoltarea de soluţii care să aibă la bază soluții blcockchain. Dar, conform rezultatelor cercetării, mai puțin de un sfert (23%) dintre cei chestionaţi au făcut paşi concreți în implementarea blockchain, în timp ce 43% dintre respondenţi sunt de părere că tehnologia generează un entuziasm exagerat. Totuși, numărul celor care doresc să înlocuiască sistemele actuale de planificare cu cele de tip blockchain a crescut cu 12% în acest an, față de 2018. 23 % vizează dezvoltarea unor noi modele de afaceri şi lanţuri valorice, în timp ce creşterea vitezei în procese din faza de producţie sau livrare contează pentru 17% dintre cei chestionaţi.

Întrebate despre barierele în calea adoptării acestei soluţii, 71% din companiile emergente au indicat problemele de reglementare drept cea mai mare barieră. Deşi tehnologia oferă multe avantaje şi rezolvă multe probleme, oamenii nu trebuie să aibă încredere totală în dispozitive mobile, roboţi sau inteligență artificială, lucruri care ne pot îndepărta și mai mult de ceea ce înseamnă umanitate.

Studiul Deloitte Global Blockchain 2019 a fost realizat la începutul acestui an, pe un eşantion format din aproape 1.400 de respondenţi din 12 ţări. În Europa, cercetarea a inclus aproximativ 400 de respondenţi din Germania, Marea Britanie, Elveţia şi Luxemburg.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

surse: www.agerpres.ro, www.todaysoftmag.ro

The post Ați auzit de blockchain? appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ați auzit de blockchain?

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button