Aur din redeschiderea minelor

aur din redeschiderea minelor

Creșterea serioasă a prețului aurului la bursele internaționale ar putea dicta redeschiderea minelor românești de exploatare a metalelor rare. Și asta, pentru că statul are nevoie urgentă de bani la buget, iar aurul ar putea fi o sursă binevenită, devreme ce România are rezerve subterane estimate la 400 de tone.

Aurul a atins vineri cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, depășind în cotațiile internaționale 1400 de dolari pe uncie, intrând apoi în declin după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a indicat disponibilitatea de a reduce ratele dobânzilor. Pe piața internă, prețul stabilit de BNR a fost cel mai ridicat din ultimii 7 ani, respectiv din 14 decembrie 2012. Preţul gramului de aur a urcat de la 182.0719 lei la 185.9471 lei, pe fondul creşterii volatilităţii pe pieţele financiare internaţionale. Metalul galben a început să-și revină pe la sfârșitul lunii mai când a intrat pe o tendință crescătoare de la 1270 la 1390 dolari pe uncie, cât este cotat în prezent la bursa din New York. Aprecierea vine într-un moment în care investitorii caută paradisuri fiscale și soluții de refugiu pe fondul unei încetiniri a creșterii globale datorită sporirii disputei comerciale dintre SUA și China și a faptului că băncile centrale adoptă în întreaga lume un ton mai prudent.

Niculae Bădălău, ministrul Economiei, anunța săptămâna trecută, miercuri, că în decurs de un an, vor fi redeschise toate cele 530 de mine care acum sunt închise. Primul pas a fost deja făcut, a spus oficialul, anul acesta deschizându-se deja 3 mine. Ministrul Economiei spune că țara noastră are nevoie de investiții, pentru a începe să producă bani la buget, nu doar să cheltuie ci să se dezvolte. În acest context ministrul a identificat o sursă profitabilă, respectiv exploatarea zăcămintelor de minereu aurifer. El susține că România are resurse de aur foarte mari, 400 de tone, lângă care se mai găsesc 2.800 de tone de argint și pe câteva zeci de mii de tone de cupru care trebuie valorificate.

Redeschiderea minelor este cerința principală pentru ca România să aibă o industrie siderurgică și metalurgică, să înceapă să producă bani la buget. Un buget vlăguit de creșteri de salarii, pensii și încasări mai mici decât cele estimate care poate duce în colaps administrațiile. Iar salvarea ar putea veni de la aur. Culmea e că minele închise pe bani grei de la stat, se redeschid acum tot pe cheltuiala statului, adică a noastră.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.nasdaq.com

The post Aur din redeschiderea minelor appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Aur din redeschiderea minelor

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.