Economie

Bacșișul în turism ar putea fi impozitat

Taxarea bacșișului revine în actualitate odată nu noile modificări fiscale. De luna viitoare, bacșisul pe care românii îl lasă la hoteluri, baruri sau restaurante, ar putea fi trecut pe nota de plata. Românii nu vor fi obligati să lase bacsiș, dar dacă vor să o facă, banii lăsați vor ajunge la cei care prestează serviciile, nu la antreprenori. Spiritele rămân însă aprinse.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat săptămâna aceasta că fiscalizarea bacșisului în turism ar putea fi reglementată până la finalul lunii august dacă va exista o propunere de text venită din partea patronatelor din domeniu. Ministrul Finanțelor a lăsat să se înțeleagă faptul că măsura nu este luată pentru a crește gradul de venituri la buget ci o practică europeană care trebuie reglementată și la noi. Patronatele din HoReCa cer impozitarea bacşişului, însă aruncă responsabilitatea declarării lui în curtea angajaţilor. Este însă puțin probabil, în acest caz, ca plata impozitului pe bacșiș să devină o practică uniform adoptată de salariații din domeniu, mai cu seamă că mulți dintre ei contribuie, indirect cu bani nefiscalizați, din încasările zilnice la buzunarele managerilor și patronilor. Cărora le convine această situație. Un exemplu al complexității măsurii este situația din 2015, când Ministerul Finanţelor a încercat pentru prima oară să impoziteze bacşişul, însă măsura a stat în picioare doar şase zile, conform publicației Ziarul financiar. Dar, acum, jucătorii din piață vor o diferenţiere a modului de declarare a sumelor în cazul bacşişului primit în numerar şi a celui plătit cu card.

Patronatele din industria HoReCa cer ca bacşişul pentru plata cu cardul să se evidenţieze în bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor plătite, să nu se supună cotei de TVA pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, iar impozitul aplicat acestuia să fie de 10%. Ar însemna că restul de 90 % ar intra în buzunarele angajaților.

Bacşişul oferit de client se va distribui angajaţilor de conducerea operatorului economic, iar operatorul va fi nevoit să întocmească documente justificative despre încasarea bacşişului de la client şi distribuirea banilor către angajaţi. La plata cu bani lichizi, situația va fi mai greu de urmărit și gestionat, pentru că angajații nu sunt prea dispuși să-și anunțe superiorii cât bacșiș au încasat de la client. Pe de altă parte există temerea din partea lor, că odată intrată în vigoare această măsură, sumele provenite din bacșiș și preluate de manageri sau administratori vor fi distribuite după bunul lor plac angajaților. Totuși, Dragoș Anastasiu, membru în Coaliția pentru Dezvoltarea României, a afirmat că tema este urmarită de ceva timp și că s-a ajuns la un consens în cadrul acestei coaliții, unde sunt peste 40 de entități de business. El a explicat că va fi o măsură voluntară, iar banii vor ajunge la cei care prestează serviciile, nu la antreprenori.

Astfel, prestatorii vor avea venituri transparente mai mari și vor putea sa acceseze mai ușor credite, urmărindu-se o stabilizare a forței de muncă în acest sector.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: Ziarul Financiar

The post Bacșișul în turism ar putea fi impozitat appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Bacșișul în turism ar putea fi impozitat

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button