Bursa de Valori Bucureşti – rezultate peste aşteptări

bursa de valori bucuresti rezultate peste asteptari

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat prima jumătate de an cu toţi indicii pe plus, ceea ce dovedeşte că este un mediu propice pentru a realiza investiţii în profit. Mai mult, randamentul este net superior altor plasamente, inclusiv al aurului.

Indicele general al bursei, BET a crescut cu aproape 20% în primele şase luni, iar indicele BET – Total Return (BET-TR), a trecut pragul de 14.000 de puncte, în creştere cu aproape 30%. În plus, capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,8 de mld. euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 mld. euro la final de 2018, în creştere cu 14%.

Piaţa reglementată de acţiuni, excluzând ofertele publice iniţiale şi secundare, care a generat 93% din totalul veniturilor din tranzacţionare în prima jumătate a anului 2019, a înregistrat o creştere cu 12% a valorii tranzacţionate, respectiv 5,25 mld. lei, rezultat al interesului investitorilor pentru tranzacţionarea pe piaţa secundară. Totuşi, activitatea de tranzacţionare pentru toate pieţele, inclusiv oferte, a înregistrat o scădere cu 25% în primele şase luni din 2019 comparativ cu perioada similară din 2018, de la 7,46 mld. lei la 5,60 mld. lei. Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din reducerea drastică a valorii ofertelor derulate pe piaţa principală de acţiuni şi obligaţiuni, atât a ofertelor publice iniţiale cât mai ales a ofertelor publice secundare, comparativ cu semestrul 1 din 2018.

Lipsa ofertelor a fost puternic influenţată de percepţia investitorilor români şi străini asupra modificărilor cadrului legislativ din Romania, cu impact direct în piaţa de capital. Ca randament, primele 3 acţiuni care au înregistrat cea mai mare creştere la bursă cumulat cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor derulate au fost pe piaţa principală Banca Transilvania, cu un salt de 23 %, Fondul Proprietatea cu un plus de 34 % şi OMV Petrom cu o creştere de aproape 20 %. BRD – Groupe Societe Generale a înregistrat un salt de 14 % a valorii acţiunilor în decursul primului semestru din 2019.

Cea mai mare creştere a valorii acţiunilor a înregistrat-o în prima jumătate a anului VES SA Sighişoara, peste 450 %, iar cea mai mare scădere Oltchim Râmnicu Vâlcea, 28 %. Bursa rămâne locul unde banii întâlnesc riscul pentru a se multiplica ori reduce. Depinde de flerul fiecăruia.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

sursa: www.bvb.ro

The post Bursa de Valori Bucureşti – rezultate peste aşteptări appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Bursa de Valori Bucureşti – rezultate peste aşteptări

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.