Economie

Calea antreprenoriatului

Mii de tineri români, frustrați de ceea ce le oferă actualul loc de muncă, vor să-și întemeieze propriul business: unii vor să fie șefi, alții vor să-și facă propriul program, unii să se îmbogățească, alții să producă. Dar nu se așteaptă și la problemele diverse și complexe cu care se vor confrunta pe piața de afaceri, care uneori îi conduc către faliment.

Drumul antreprenoriatului este greu, iar mulți nu conștientizează cât trebuie să investească. Potrivit Institutului Național de Statistică, rata de supravieţuire a întreprinderilor românești la un an de la înfiinţare este de 60%. Ceea ce înseamnă că 4 din 10 startup-uri fie nu-și încep deloc activitatea fie își închid porțile în doar 12 luni. „Proporţia celor care şi-au încetat definitiv activitatea este de 21,7% în creṣtere cu 7,4 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, iar ponderea întreprinderilor încă inactive la un an după înfiinţare se situează în jurul valorii de 17,5%”, arată INS, conform Hotnews.

În 2017, regiunile Nord-Vest, Sud-Est ṣi Centru Nord-Est prezintă cele mai ridicate rate (73,3%, 69,4%, respectiv 68,7%) ale întreprinderilor active după un an de la înfiinţare; regiunile Sud-Vest Oltenia ṣi Vest prezintă cele mai ridicate rate a întreprinderilor inactive la un an de la înfiinţare, aproximativ 28 %, iar regiunea Bucureşti-Ilfov prezintă cea mai ridicată rată a întreprinderilor desfiinṭate după un an. Conform INS, întreprinzătorii nu sunt stimulaţi suficient să investească la un an de la înfiinţare, tendinţă observată în ultimii ani, doar circa 12 % din antreprenori conștientizând importanța capitalizării. Cele mai frecvente dificultăţi legate de ofertă rămân pentru întreprinzători: “lipsa de fonduri”, “accesul limitat la lucrători bine pregătiṭi”, “fără clienţi sau plata cu întârziere de către clienţi” și “accesul limitat la credite”. Iar cele mai frecvente dificultăţi legate de cerere sunt: “concurenţa mare”, “afacerea nu este suficient de bine cunoscută” ori “clienţi cu fonduri reduse“ .

Datele INS arată că întreprinderile sunt înfiinţate de manageri care au un nivel de instruire preponderent ‘liceal şi universitar’ (58,2%), iar vârsta acestora se regăseşte majoritar în grupa 30-39 de ani (34,6%). Anual, peste jumătate din întreprinderi au fondatori/manageri bărbaţi. Proporţia de femei fondatori/manageri este într-o uşoară descreştere faţă de anul 2016, la doar 37,8% în 2017. Fondatorul/managerul are, în general, un nivel educaţional superior, această evoluţie accentuându-se în ultimii ani. Dar, în anul 2017 se observă o creştere accentuată la categoria “muncitori necalificaţi”, precum ṣi o uṣoară descreṣtere la “muncitori calificaţi” în privința fondatorilor de întreprinderi, toate celelalte categorii prezentând descreṣteri comparativ cu anul anterior”, mai arată INS.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.hotnews.com

The post Calea antreprenoriatului appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Calea antreprenoriatului

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button