Economie

Castelul din Zau de Câmpie necesită un milion de lei pentru restaurare

Castelul ‘Ugron’ din Zau de Câmpie, care a fost preluat în administrare de Muzeul Judeţean Mureş în urmă cu doi ani, ar avea nevoie de cel puţin un milion de lei pentru a fi complet restaurat, susține directorul Muzeului, Soos Zoltan. Castelul a fost construit între anii 1909-1911 după o mixtură arhitecturală ce combină stilul neogotic cu cel neoromanic, unic în Transilvania.

Potrivit specialiștilor, se pare că a fost ridicat după principiile unui calendar: are patru turnuri, care ar marca anotimpurile, 12 intrări, câte numără lunile anului, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, şapte terase, câte zile sunt într-o săptămână şi 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an. În interiorul acestuia nu există însă nicio însemnare sau indiciu care să arate că într-adevăr acest lucru a fost urmărit în timpul construcţiei.

Pentru ca această construcţie să nu se ruineze, Consiliul Judeţean Mureş, proprietarul de drept al castelului, a alocat şi în acest an suma de 380.000 lei, pentru continuarea reparaţiilor la acoperiş şi la balconul principal, aflat într-o stare avansată de degradare.

Muzeul Judeţean Mureş a preluat în administrare, în noiembrie 2017, clădirea castelului, care a fost până atunci în administrarea centrului de plasament şi adăpostea un orfelinat pe vremuri.

Dacă se reuşeşte reabilitarea castelului ca punct de atracţie turistic, acesta va însemna foarte mult pentru zona de Câmpie a judeţului Mureş, care este o atracţie pentru pescuitul sportiv, însă şi pentru un loc unic în Europa, cum este Rezervaţia de Bujori de Stepă, crede directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan.

The post Castelul din Zau de Câmpie necesită un milion de lei pentru restaurare appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Castelul din Zau de Câmpie necesită un milion de lei pentru restaurare

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button