Economie

Criză cronică a forței de muncă în agricultură

Criza forţei de muncă din România se simte și în agricultură. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, (LAPAR), Laurențiu Baciu, atrage atenția că din cauza lipsei cronice de forță de muncă există riscul deprecierii unei mari cantități de produse, cu pierderi însemnate pentru fermieri.

Acesta menționează situația celor ce preferă să trăiască din ajutoare sociale, decât să lucreze în câmp pentru 80-100 de lei pe zi la cules struguri:

Muncitorii sezonieri sunt acei practicanți de ajutoare sociale care refuză să iasă la muncă pentru că-și pierd ajutorul social, asta e mentalitatea lor. Conform ar 8 din lege, ei de fapt nu și-l pierd dar apar primari care le spun că: ”Dacă vă duceți la treabă, vă pierdeți ajutorul social”, numai ca să-l aibă pe om la mână, să-l poată folosi din patru în patru ani. Am cerut ca dosarele de ajutoare sociale să fie eligibile dacă își aduc negații de la cei din comună care au nevoie de forță de muncă – n-a mers, că nu există interesul.

Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, confirmă și ea necesitatea modificării legislației, pentru a-i determina pe beneficiarii de ajutor social să muncească.

Aceasta precizează că lipsa de forță de muncă în agricultură este sesizabilă nu doar sezonier, în sectorul vegetal, ci și în zootehnie, unde e nevoie de oameni tot timpul anului:

Problema crizei forței de muncă este de cel puțin cinci ani. Fermierii mureșeni se confruntă cu acest fenomen, de aceea cei care își permit, investesc mecanizare, pentru contracararea lipsei forței de muncă. Suntem un județ în care zootehnia este bine reprezentată, și aici se simte cel mai dur criza. Apoi, noi avem niște bazine cu viță de vie, în special în zonele Mica și Reghin-Batoș. Fermierii se plâng în fiecare an de acest fenomen și mai aduc din alte județe forță de muncă.

Este deja vremea culesului strugurilor, iar viticultorii au, în acest an, şi mai mari dificultăţi cu forţa de muncă. Proprietarii de podgorii au fost nevoiţi să aducă zilieri ca să rămână cu recolta nestrânsă. Unii viticultori reușesc să-și rezolve din timp forța de muncă necesară pentru cules, însă pentru alții fiecare toamnă înseamnă un efort suplimentar pentru a-și strânge recoltele:


Situația devine gravă în multe domenii agricole mai ales toamna, când este nevoie de oameni care să culeagă producțiile de legume, fructe și struguri.

Valeriu Russu

The post Criză cronică a forței de muncă în agricultură appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Criză cronică a forței de muncă în agricultură

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button