Directorii români de companii sunt preocupați de demografie și infrastructură

directorii romani de companii sunt preocupati de demografie si infrastructura

Temerea managerilor români față de viitorul businessului este în creștere. Escaladarea tensiunilor comerciale, accentuarea protecționismului și impactul incert al politicilor publice sunt elementele ce conduc la scăderea încrederii directorilor de companii și a disponibilității acestora de a investi sau de a-și asuma riscuri.

Incertitudinile privind politicile publice, conflictele comerciale, precum și protecționismul au înlocuit terorismul, schimbările climatice și creșterea poverii fiscale în topul primelor zece amenințări la adresa creșterii organizațiilor, realizat în funcție de procentajul directorilor generali la nivel global care se declară extrem de preocupați de aceste aspecte. Studiul Global CEO Survey, realizat de Pricewaterhouse Coopers arată că reglementarea excesivă, deficitul de competențe, amenințările cibernetice și problemele geopolitice rămân, la fel ca în ultimii ani, în fruntea listei de îngrijorări a directorilor. Similar edițiilor anterioare ale studiului, aceasta fiind a 22-a, supra-reglementarea se află pe primul loc în topul amenințărilor. Pe de altă parte, era de așteptat ca 87% dintre directorii generali din România să fie preocupați de schimbarea demografiei forței de muncă și 76% din ei să considere că Inteligența Artificială va schimba în mod semnificativ modul în care vor face afaceri în următorii 5 ani. Legat de forța de muncă, la fel ca în urmă cu un an, cei mai mulți (51%) dintre directorii de companii din Europa Centrală și de Est, între care și România, declară că sunt extrem de îngrijorați de disponibilitatea talentelor.

De asemenea, politicile guvernamentale populiste promovate de regimurile politice din mai multe țări ale Europei Centrale și de Est au luat amploare și devin o preocupare imediată pentru directorii de companii. Guvernele sunt foarte active în manevrarea pârghiilor economice pe care le au la dispoziție, determinând liderii de afaceri să fie mai precauți și să se concentreze mai mult asupra a ceea ce este sub controlul lor. Incertitudinea politicilor publice se clasează în topul celor mai importante trei amenințări de care directorii de companii sunt extrem de îngrijorați nu doar în Europa Centrală și de Est, ci în majoritatea regiunilor lumii. Și anul acesta gradul de preocupare al directorilor generali din România este mai ridicat decât al omologilor la nivel global și din regiune în ceea ce privește un număr mare de potențiali factori care pot amenința perspectivele de creștere. Prima poziție a clasamentului îngrijorărilor este ocupată, la fel ca în 2018, de infrastructura inadecvată – aproape două treimi (62%) dintre liderii de companii din țara noastră declarându-se extrem de preocupați de acest aspect, ca și de incertitudinea politicilor publice.

Următoarele două provocări, în opinia a circa jumătate dintre respondenții din România, sunt legate de forța de muncă – disponibilitatea personalului cu abilități cheie (50%) și schimbarea demografiei forței de muncă (47%). Liderii de afaceri din țara noastră își îndreaptă atenția și asupra modalităților prin care companiile pe care le conduc se pot adapta la creșterea populismului, care încheie anul acesta lista celor mai importante cinci eventuale amenințări. Confruntate cu noile realități (populism, protecționism, bariere comerciale și pe piața muncii), organizațiile își întorc privirea spre interior și se bazează preponderent pe resursele interne pentru a stimula creșterea veniturilor în următoarele 12 luni. Trei sferturi dintre directorii generali se concentrează pe eficiența operațională și, într-o proporție apropiată, pe creșterea organică.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.pwc.ro

The post Directorii români de companii sunt preocupați de demografie și infrastructură appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Directorii români de companii sunt preocupați de demografie și infrastructură

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.