Economie

Economia românească e controlată de Occident

Economia României este controlată în majoritate de grupurile mari de firme. Germania, Franța, Italia, SUA și Olanda sunt marii investitori, dar și beneficiarii politicilor macroeconomice și ai veniturilor încasate pe tărâm românesc.

Germania (cu 16,9%), Franţa (cu 11,7%) şi Italia (cu 9,5%) sunt ţările care au cea mai mare pondere în economia României după numărul de salariaţi care activează în peste 80.000 de grupuri de întreprinderi, arată datele prelucrate şi publicate de INS pentru anul 2017. Împreună cu SUA (cu 8,6%) şi Olanda (cu 7,4%) pondere, ele controlează majoritatea grupurilor de întreprinderi existente în economia românească, la nivelul forței de muncă. Tot aceste grupuri controlează economia și la nivelul cifrei de afacei și al veniturilor încasate, multe dintre ele raportând un profit mai mic la nivel de industrie de profil decât companiile românești. Dar asta este o altă poveste.

De remarcat, în acest caz, modificările semnificative care s-au produs pe parcursul ultimilor doi ani, cu creşteri pentru SUA ( 1,4 puncte procentuale), Franţa ( 1,2 pp) şi Olanda ( 0,7 pp) şi scăderi pentru Austria (-2,8 pp, cu o coborâre de pe locul patru tocmai pe locul opt), Germania (-1,6 pp) şi Italia (-1 pp). Mai puțin de 5.000 dintre grupurile de întreprinderi menționate au fost identificate drept rezidente, deci locale, de statistica oficială (circa 6% din total), în timp ce aproape 76.000 de grupuri de întreprinderi au fost calificate drept întreprinderi multinaţionale, din care sub o jumătate de procent erau controlate din interiorul ţării iar restul de 75.700 (99,62%) din străinătate. În ce privește grupurile de întreprinderi rezidente, cu capital românesc, pe domenii de activitate, doar în jur de 7% activează în comerţ şi reparaţii, și doar Industria prelucrătoare,

Construcţiile şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice trec pragul psihologic de 1%. Aceste date arată o prezenţă relativ slabă a capitalului autohton în ceea ce priveşte deciziile mari luate în economia românească. După cum scrie portalul cursdeguvernare.ro, mai există, desigur, multe întreprinderi care nu fac parte din niciun grup şi care aparţin, în marea lor majoritate, românilor, dar acestea sunt de mici dimensiuni. În acest caz, trebuie să facem distincţia între economia României, controlată strategic preponderent din exterior, şi segmentul numeros al întreprinzătorilor români, unde majoritatea firmelor (după număr) sunt autohtone dar cu o forţă de decizie limitată.

În contextul avansului globalizării şi al deschiderii către tehnlogie şi organizarea muncii oferită prin unificarea pieţelor în cadrul UE, cele trei state care deţin deloc întâmplător ponderile cele mai importante în materie de grupuri de întreprinderi Germania, Franța și Italia, se află și pe podiumul partenerilor comerciali cu România, într-o balanță defavorabilă pentru noi.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.cursdeguvernare.ro

The post Economia românească e controlată de Occident appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Economia românească e controlată de Occident

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button