Economie

Fermă de scroafe de 375 de capete, în pregătire într-o comună mureşeană

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, că proiectul ”Fermă de scroafe SC Littlepig Agro SRL” propus să fie realizat în localitatea Fântânele, fără număr, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Capacitatea fermei, 375 de scroafe

Potrivit Deciziei etapei de încadrare nr. 2361 din 5 iulie 2019, în cadrul proiectului solicitantul dorește să înființeze o fermă de reproducție, cu o capacitate de 375 de scroafe pentru reproducție și 3 vieri, cu care va fi populată exploatația după finalizarea investiției.

”Ferma va fi înființată în extravilanul localității Fântânele, județul Mureş, pe un teren format dintr-o parcelă cu o suprafață de 22.700 de metri pătrați”, se menționează în document.

Cum va fi organizată ferma

Potrivit sursei citate, parcela vizată pentru realizarea investiției este identificată prin Extrasul CF Nr. 50349, pe aceasta urmând să se construiască o hală cu suprafaţa de 3.275 de metri pătrați, în regim de înălţime P, camera necropsie, lagună și dezinfector rutier.

”În hala de reproducție se rotesc între sectoarele de activitate scrofițele grupate în grupa de gestație format din două compartimente a câte 15 boxe a câte șapte scroafe pe boxă, în total 210 de scroafe. Grupa de înseminare alcătuită din două compartimente cu 65 de cuști, în total 130 de locuri, și grupa de fătare va avea două compartimente cu 18 locuri pe compartiment, în total 36 scroafe. Recoltarea, diluţia, conservarea şi înocularea materialului seminal se face în cadrul laboratorului pentru însămânţări artificiale din cadrul unităţii. La înţărcare, purceii aleşi pentru reproducţie vor fi separaţi de cei care vor fi îngrăşaţi. La vârsta de 77 zile, tineretul porcin în greutate de 20 de kilograme urmează să fie comercializat către fermele de îngrășare”, se precizează în Decizia etapei de încadrare.

Gestionarea deșeurilor

În ceea ce privește deșeurile care vor rezulta după darea în folosință a investiției, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului au precizat că deșeurile menajere ”vor fi colectate în pubele speciale amplasate pe o platforma betonată, după care vor fi preluate de operatorul serviciilor de salubrizare pe bază de contract”, iar deşeurile tehnologice, respectiv dejecţiile de animale, vor fi ”colectate în lagună şi utilizate ca îngrăşământ natural după mineralizarea lor”, iar cadavrele de porci vor fi ”eliminate prin operator specializat autorizat”.

Conform portalului www.listafirme.ro, SC Littlepig Agro SRL Fântânele s-a înființat în anul 2017, are ca obiect de activitate creșterea porcinelor și este deținută de doi asociați, Novak Levente și Incze Jeno.

Alex TOTH

 

Post-ul Fermă de scroafe de 375 de capete, în pregătire într-o comună mureşeană apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Fermă de scroafe de 375 de capete, în pregătire într-o comună mureşeană

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button