Economie

Fostul director general al Romgaz Pantelimon Avram, distins post-mortem

În 1909, la Sărmășel, în timp ce se fora la peste 300 m adâncime pentru săruri de potasiu, pământul a dat cale liberă gazelor naturale… Așa a început povestea gazului românesc, dată de la care s-au împlinit 110 ani, marcați la Mediaș de către compania Romgaz printr-un eveniment din care nu au lipsit momentele emoționante. Un moment special a fost dedicat specialiștilor care au marcat istoria gazului românesc și care au fost distinși cu diplome. Unii nu au mai ajuns să fie celebrați în această viață, fiind distinși post-mortem… De asemenea, conducerea companiei a anunţat că a devenit membru al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze.

 

SNGN Romgaz SA, cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, având ca principal acționar statul român cu participație de 70%, și-a marcat cei 110 ani de istorie printr-un eveniment aniversar la Mediaș, acolo unde de zeci de ani se dă ceasul în explorarea și producția de gaze naturale.

“Vă mulțumesc tuturor, angajaților Romgaz, foștilor angajați, mulțumesc oaspeților prezenți, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Energiei, ai companiilor, printre care am remarcat OMV, Engie, Siemens, autorităților locale, domnului primar Ghiță Roman”, și-a început discursul Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz, continuând: “În peste un secol de activitate, Romgaz și-a continuat misiunea pentru care a fost inițial creat, depășind bariera timpului și împingând limitele dincolo de percepții. Suntem cu toții aici pentru a recunoaște profesionalismul, ambiția, determinarea și capacitatea profesională a celor care au ridicat Romgaz și l-au adus ca o companie de top pentru economia românească. Îi omagiem pe cei care nu mai sunt lângă noi sau au avut o contribuție esențială în compania noastră și în industrie. Îi aplaudăm pe cei care au scris istorie și astăzi sunt lângă noi pentru a sărbători acest moment important. Ne dorim ca misiunea Romgaz să continue oferind generațiilor viitoare posibilitatea de a descoperi tainele unor ramuri ale industriei. Romgaz a parcurs un drum lung pe calea dezvoltării sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter internațional, încadrându-se astăzi în rândul companiilor de top. Acest lucru se datorează echipelor care lucrează în companie și când vorbesc de echipă mă înclin în fața tuturor colegilor, de la sonde, din sucursale, din filiale și a întregului personal al societății noastre. Cred în munca de echipă, mizez pe profesionalism, corectitudine și sunt ferm convins că doar împreună putem depăși barierele timpului și ale istoriei. Chiar dacă este un moment festiv, doresc să vă precizez că o muncă grea, titanică abia de acum începe”.

Adrian Volintiru a susținut că dezvoltarea internațională a Romgaz trebuie să continue, catalogând ca ieșiri timide în afară asocierile din Slovacia și Polonia ale companiei și parțial încununate de succes.

Directorul general a amintit că gazele naturale reprezintă o resursă epuizabilă, motiv pentru care au fost demarate acțiuni de diversificare a portofoliului de producție și de produse al ROMGAZ.

“După cum știți, colegii mei, predecesorii mei au început o investiție care se va finaliza în 2020 la Termocentrala Iernut, împreună am început demersurile de a ridica o altă termocentrală la Mintia. Împreună cu colegii din comitetul de strategie din Consiliul de Administrație, am început demersurile, de asemenea, în a studia piața pentru o potențială intrare în industria petrochimică”, a mai subliniat acesta.

 

Îndrăzniți, îndrăzniți

 

I-a urmat apoi consilierul de stat Florin Ciocănelea care, așa cum ne-a obișnuit, în afară de salutul primului-ministru, a insistat din nou că Romgaz trebuie să devină o companie mai puternică regional.

“110 ani înseamnă foarte mult și înseamnă foarte multă experiență, înseamnă foarte mult efort și înseamnă foarte multe realizări. Dar cred că ați ajuns la momentul în care trebuie să treceți un prag. E foarte bine, e foarte frumos să vă mândriți cu cei 110 ani, dar e momentul să priviți în viitor și să gândiți ROMGAZ-ul că trebuie să devină nu o companie numai cu trecut, ci și o companie cu viitor, trebuie să devină o companie modernă, trebuie să devină o companie care se dezvoltă, trebuie să devină nu o companie foarte puternică în țara românească unde mai are încă loc să devină și mai puternică, ci să devină o companie foarte puternică, chiar regional discutând. Trebuie să vă gândiți că gazele din țara românească trebuie să rămână ultimul loc sau ultima resursă, trebuie să vă gândiți că dvs. trebuie să aduceți resurse și din alte părți și că ceea ce aveți aici în țara românească trebuie să aveți datoria să apărați, să produceți cât mai bine cu putință și cât mai eficient. Trebuie, zic eu, să vă gândiți că puteți deveni un jucător foarte important și pe piața comercială a gazelor și trebuie să vă decideți ce și cum vreți să fiți. Mă bucur că aici se află și principalul dvs. concurent, Petromul (n.a. consilierul de stat a fost angajat al companiei), le mulțumesc și eu că au venit, și mă bucur că îl aveți lângă dvs. ca un concurent principal, deci știți pentru ce vă luptați, aveți cu cine să vă luptați, numai că trebuie să fiți mai buni și mai puternici dacă vreți să câștigați. Gândiți-vă că ceea ce faceți dvs. astăzi va rămâne copiilor și nepoților dvs. și ei vor fi cei care vă vor judeca, așa cum dvs. îi judecați pe cei care v-au lăsat 110 ani de istorie și de mândrie. Cred că e momentul, într-adevăr, să vă decideți foarte serios și dincolo de toate aspectele frumoase și declarative ceea ce vreți să faceți și să treceți efectiv la fapte, repede pentru că începe să devină prea târziu”, a susținut acesta.

Cum mai scriam și altădată, după ce statul îți ia 90% din profit, iar din cei 10% rămase îți mai ia ceva dividende suplimentare, după ce te taxează cu încă 2% pe cifra de afaceri, îți mai stabilește și un preț reglementat, ca să amintim doar de câteva „stimulente de dezvoltare”, e ușor să vorbești despre trebuie.

 

Diplomă de excelență

 

Călin Gheorghe, director general în cadrul Ministerului Energiei, a avut un discurs diferit, trecându-ne prin istoria companiei care se leagă indisolubil de cea a gazului natural românesc, ne-a adus în prezent articulând problema gazului ca resursă epuizabilă și a amintit câteva descoperiri importante, cum e cea a zăcământului Caragele, concluzionând: “Romgaz este o companie cu preocupări permanente pentru creșterea portofoliului de resurse și de rezerve de gaze, de optimizare și dezvoltare a activității de înmagazinare subterană. Romgaz este un brand puternic, o companie cu o poziție solidă pe piață și o poziție financiară puternică și un vector important în realizarea dezideratului de securitate energetică a României”.

Directorul general i-a înmânat apoi lui Adrian Volintiru o diplomă de excelență din partea Ministerului Energiei.

Fost ministru în perioada comunistă, Ioan Avram a povestit din experiența sa dinainte de 1989, însă a sfătuit pentru cine a avut urechi să asculte în legătura cu economia prezentului: “E nevoie de un concept național, pentru o perioadă lungă, așa cum fac marile puteri industriale pentru toată industria petrolului și a gazelor cu valorificarea lor în energetică, în chimie și petrochimie, erau 3 milioane de tone înainte de 1989 îngrășăminte, azi sunt 300.000. Sunt convins că încă există capacitate și posibilități și de aceea vă doresc din tot sufletul ca munca dvs. să aibă succes, să fie încoronată spre binele nației și poporului nostru”.

Dumitru Chisăliță care ne-a ținut conectați la o istorie a gazului românesc, ne-a spus la final un crez. “Toate directivele, toate tendințele sunt către energie regenerabilă, eu cred că România poate, într-adevăr, într-o proporție de până la 60%, probabil, să utilizeze ceea ce înseamnă veniturile din energie curentă, aici vorbim despre tot ceea ce înseamnă resursele regenerabile pe care le avem de jur-împrejurul nostru, dar va avea nevoie în continuare în următorii zeci de ani de acea energie capitalizată, de acea energie care a fost transformată în urmă cu câteva zeci – sute de milioane de ani în urmă tot din apă, vânt, soare într-o energie care astăzi este cantonată sub formă de depozite din care gazele naturale vor juca un rol important în continuare în România. Important este să credem și să dezvoltăm acest scenariu pe care eu l-am lansat astăzi”, a subliniat acesta.

 

Distinșii zilei

 

Lui Mircea Vescan, președintele Asociației Sonametan, care ne-a urat bun venit în capitala gazului metan, spunându-ne: “Sunt un pătimaș, un subiectiv și unul dintre cei care am activat câțiva zeci de ani în această industrie pentru care sunt recunoscător, recunoscător că m-am născut în Mediaș, capitala gazului românesc”, i-a revenit onoarea de a-i premia pe cei care au contribuit la ceea ce este astăzi Romgaz sau/și industria gazului românesc.

În ordine alfabetică au fost menționați și au urcat pe scenă, dacă au fost prezenți,

Constantin Emil Blaga, Ioan Chețan, Eugen Crăciun, Niculae Dragomir, prof. dr. ing. Maria Florea, Gheorghe Matei, prof. univ. dr. ing. Ilie Vlața, Ștefan Man, Teodor Mureșan, Petre Niță, Aurel Emil Pop, dr. ing. Gheorghe Radu, Ioan Rusu, dr. ing. Dan Paul Ștefănescu, Lucia Ionaș și Toth Francisc.

 

In memoriam Pantelimon Avram și foști specialiști ai Romgaz

 

Un moment emoționant al evenimentului a fost să ne amintim de cei care au marcat istoria companiei, majoritatea foști directori generali ai Romgaz, însă au plecat spre Ceruri, fiind distinși post-mortem: Jakab Alexa, Ioan Muntean, ing. Pantelimon Avram, ing. Marcel Adrian Piteiu, Mihai Oprea, ing. dr. Nicolae Simescu și Constantin Totan.

Pentru a vorbi despre fostul director general al Romgaz Pantelimon Avram a revenit la microfon Mircea Vescan.

“Vă mulțumesc că îmi dați prilejul acesta, poate voi și plânge. Până la urmă să știți că s-a dus unul dintre cei mai buni dintre cei care au lucrat în industria gazieră. A fost un bărbat înalt, frumos, bun, eu nu l-am văzut niciodată să facă un rău la cineva și, indiferent ce pățesc, omul acela a fost ucis din culpă și trebuia să trăiască, pentru că a fost prea devreme când s-o dus, la vârsta de 68 de ani. Păcat că mor oameni de genul acesta. Aș vrea să facem o dezbatere și pe tema aceasta, pentru că oamenii buni care fac atât de mult bine, atât de multe lucruri bune pentru sistemul acesta, trebuie lăsați să lucreze și sistemul să nu îi ucidă. Încă o dată îmi asum răspunderea. Un om care s-a dus dintre noi cu zile. Dumnezeu să îl ierte și familia să fie mândră de corectitudinea sa. Am auzit, creștin-ortodocși fiind, că oamenii care mor în Săptămâna Patimilor au deschise porțile Raiului. Dumnezeu să îl ierte”, a spus Mircea Vescan.

Toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere pentru cel care a fost Pantelimon Avram, iar peste alte câteva minute, la inițiativa unuia dintre moderatorii evenimentului, un moment in memoriam a fost ținut și pentru ceilalți specialiști ai gazului distinși post-mortem.

Mircea Vescan și-a amintit și de fostul său coleg Marcel Piteiu, fost director general al companiei, care, în opinia sa, “vă rog să mă credeți că s-a dus aproape în aceleași condiții”.

 

Ligia VORO

Articol publicat în ediția print nr. 87 a Transilvania Business, iunie 2019, cu completări pentru Zi de Zi




























 

Post-ul Fostul director general al Romgaz Pantelimon Avram, distins post-mortem apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Fostul director general al Romgaz Pantelimon Avram, distins post-mortem

Credit autor: Ligia Voro.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button