Economie

Grație facilităților acordate, fermierii se asociază în cooperative agricole

De data aceasta agricultorii o fac liber consimțit, însă mai persistă prejudecata și amintirile cooperativizărilor forțate de pe vremea regimului comunist.

Consilierul în cadrul Direcției Silvice Mureș, Silvia Jude, a precizat că în județ, sunt deja 10 asocieri cooperatiste agricole care funcționează:

La nivelul județului Mureș avem înființate 18 cooperative agricole de producție, dintre care funcționează în jur de 10 cooperative. Ele sunt pe profile de creșterea puilor, comerț cu ridicata a cărnii și a produselor din carne, creșterea porcinelor, cu produse apicole, pentru exploatarea terenurilor și achiziții și vânzări. Mai avem trei cooperative care exploatează pășuni și creșterea animalelor.

Potrivit legii, cooperativele agricole de producţie sunt scutite de impozitul pe profit pe cinci ani, însă președintele Cooperativei Agricole ”Șăulița” din Miheșul de Câmpie, Iacob Boca, ar dori scutiri și pe imobile.

Cu toate acestea, o astfel de asociere agricolă și-a dovedit deja viabilitatea economică, este de acord Iacob Boca, chiar dacă inițial oamenii au fost reticenți:

La scutiri de impozite suntem la mâna primarilor. Scrie în legea cooperativelor că suntem scutiți de impozitul pe pământ, pe grajduri, pe magazii și utilaje agricole, dar la primării degeaba mergem că ne spun că nu schimbă nimic, nu ne scutesc de impozite. Până când i-am adunat, timp de un an de zile, a fost tare greu, dar acum le place. Colectăm cereale de la oamenii din cooperativă, dar și 20 de mii de litre de lapte. Înainte, individual, vindeau laptele cu 70 de bni, acum îl vând cu un leu și 10 bani. La fel, una e să spui că vinzi 500 sau 1000 de tone de grâu cu un preț, iar când spui că vinzi 10 tone, nici nu se uită la tine.

Președintele Federației Naționale a Agricultorilor din România, Viorel Matei, se arată mai sceptic și consideră inițiativa ministerului ca fiind una de ordin politic.

El susține că Legea cooperativelor nu stimulează asocierea agricultorilor, în sensul impunerii unor norme inutile:

Aceste facilități trebuiau să convingă românul că asociarea este benenfică și îi dă siguranța unor activități durabile; nu este așa. Au marșat mai mult pe cooperativizare sudiștii, noi în zona transilvană suntrem mai sceptici. Pe oameni îi sperie schimbările dese de fiscalitate și de legislație. Cooperativele trebuie să plece de jos în sus, iar atâta timp cât mie îmi impui niște reguli prin care eu trebuie să justific producția vândută, nu vii să mă monitorizezi de 10 ori.

Ministerul Agriculturii atrage atenția că micii fermieri din România trebuie să înţeleagă că doar dacă se vor asocia își vor putea vinde produsele avantajos și vor putea încheia contracte cu marile lanţuri comerciale.

În 2016, Legea cooperației agricole a fost modificată și completată, permițând și persoanelor fizice asociate să intre în asocieri. Însă producătorii au cerut modifucări și la Codul Fiscal, astfel încât cooperativa să poata negocia direct prețul la motorina de la distribuitori.

Valeriu Russu

The post Grație facilităților acordate, fermierii se asociază în cooperative agricole appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Grație facilităților acordate, fermierii se asociază în cooperative agricole

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button