Inspectorii APIA Mureș se pregătesc de controale pe teren

inspectorii apia mures se pregatesc de controale pe teren

Primele controale s-au desfășurat pe teren, acolo unde situația nu mai corespundea cu hărțile.

Inspectorii au verificat dacă suprafețele corespund, iar dacă totul este conform, fermierii vor putea solicita anul viitor subvenții și pe aceste terenuri, spune directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:

Sunt fermieri care declară suprafețe care sunt în afara blocurilor fizice, pe baza imaginilor, la situația, de exemplu, de anul trecut. Imaginile se actualizează cu blocurile fizice între 3 și 5 ani. Dacă, de exemplu, fermierul curăță de anul trecut, până anul acesta, o suprafață care este eligibilă la plată și nu e în blocul fizic, el digitizează în afara blocului fizic și noi mergem și verificăm în teren dacă e așa. Fermierii au interesul să introducă cât mai multă suprafață, de exemplu pășuni, răzoare pe care le curăță, iar anul următor le pot solicita la plată.

APIA se pregătește de controlul mare pe suprafață, în care vor fi selectați, aleatoriu, fermieri dintre cei care au depus cerere pe subvenția pe suprafață.

Ovidiu Săvâșcă a dat asigurări că se va respecta termenul de finalizare.

Întotdeauna ne bucurăm, cu ghilimele de rigoare, de un eșantion consistent, pentru că avem zootehnie, avem măsuri de agromediu dar, în fiecare an, facem față, și cu ajutorul colegilor din alte județe cu mai puțină încărcătură. Este o practică, vin echipe în ajutor, dar termenul pentru finalizarea controalelor a fost respectat întotdeauna, ca în perioada 1 octombrie – 15 octombrie să putem introduce datele preluate de la fața locului, prin echipele de control, iar din data de 16 octombrie să începem efectiv plata avansului, așa cum am obișnuit fermierii.

În prezent se realizează și controlul preliminar al cererilor unice.

În termen de maximum 35 de zile calendaristice după data-limită a depunerii cererii unice de plată, fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicația IPA online, fără penalităţi.

Raluca Creţ

The post Inspectorii APIA Mureș se pregătesc de controale pe teren appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Inspectorii APIA Mureș se pregătesc de controale pe teren

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.