Economie

Leul, cea mai slabă monedă europeană

Leul românesc a înregistrat cea mai slabă performanță din regiunea Europei centrale și răsăritene, sune un sondaj al analiștilor financiari. Faptul că leul este o monedă slabă în raport cu alte valute poate fi un motiv întemeiat de îngrijorare dacă informația este completată de tabloul unui important deficit bugetar, de cont curent și comercial. Aceste date ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care stabilesc politicile financiare și monetare.

Principalele valute din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar urma să se aprecieze uşor faţă de euro în următorul an, conform unui sondaj realizat de Reuters, deoarece băncile centrale din regiune indică menţinerea unor rate stabile ale dobânzilor, spre deosebire de politicile anunţate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE).

În acest context, anul viitor, leul românesc ar urma să se deprecieze uşor, la 4,81 pentru un euro, de la 4,725acum, conform sondajului realizat în perioada 1-3 iulie în rândul a 34 de analişti. De altfel, leul românesc a înregistrat, în acest an, cea mai slabă performanţă din regiune, din cauza politicilor fiscale lipsite de predictibilitate şi a sporirii dezechilibrelor economice, apreciază analiştii intervievaţi de Reuters. ‘Când te confrunţi cu adâncirea deficitului public şi a celui de cont curent, în pofida îmbunătăţirii evoluţiei activelor riscante pe plan global, încă ne aşteptăm ca moneda României să aibă o evoluţie mai puţin performantă. În principiu, leul este mai slab decât alte valute din CEE’, a apreciat Ciprian Dascălu, economist şef pentru România la ING.

Deficitul bugetar consolidat al României s-a adâncit la 1,4% din PIB în primele cinci luni din acesta an, de la 1,1% la finalul lui aprilie, în timp ce deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5%, la 2,31 miliarde de euro, în perioada ianuarie-aprilie 2019.

Majorarea salariilor a stimulat avansul economiei în Europa Centrală și estică, accelerând inflaţia, spre deosebire de încetinirea din zona euro. Deși cifrele alarmante privind deficitele de cont curent, bugetar și comercial ale României ar fi trebuit până acum să stârnească o reacție a factorilor decidenți și ajustări ale politicilor financiare la București, acest lucru nu s-a întâmplat. Divergențele dintre Parlament și Guvern, pe de-o parte și Banca Națională de cealaltă parte au fost aplanate, odată cu reconfirmarea lui Mugur Isărescu în funcția de Guvernator.

Dar presiunile asupra monedei naționale nu vor slăbi nici anul acesta și nici anul viitor și ele vor veni mai degrabă din plan intern, decât extern. Și asta pentru că vom avea alegeri prezidențiale anul acesta, la final, pe lângă cele europarlamentare, iar în 2020 vin alegerile locale și parlamentare, iar politicul trebuie să-și impună cumva promisiunile electorale, acelea de a da populației bani cât mai mulți.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.agerpres.ro

The post Leul, cea mai slabă monedă europeană appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Leul, cea mai slabă monedă europeană

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button