Economie

Lipsa instalaților antigrindină afectează producția de hamei din Mureș

Fermele din Sighișoara sunt printre puținele care mai produc hamei în România, în condițiile în care infrastructura specifică acestei culturi a fost distrusă.
Mai sunt patru societăți în țară care cultivă hamei, din care două în județul Mureș, una în Sibiu și una în Alba. Suprafața totală a hameiului cultivat a scăzut la sub 10 la sută față de anii 2000.

Reprezentantul firmei producătoare de hamei din Mureș, Akos Mora:

În județul Mureș sunt 220 de hectare de hamei, în cultură în acest moment. Din păcate, în niciun an nu ne ocolește gheața în zona Sighișoarei. Dacă anul trecut am avut afectate 90 de hectare de hamei, anul acesta am avut peste 40 de hectare. Eu mi-aș dori foarte mult ca proiectele începute acum peste 10 ani să fie finalizate, în ceea ce privește partea de antigrindină, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult, pentru că hameiul, fiind o planta perenă, cățărătoare până la 7-8 metri înălțime, este extrem de afectat de grindină. Producția de anul acesta este un pic mai mare decât cea de annul trecut, dar suntem pe profit.

Akos Mora speră ca anul viitor județul Mureș să beneficieze de o instalație antigrindină care să protejeze culturile de hamei, în acest sens existând discuții avansate la nivelul Ministerului Agriculturii.

Valeriu Russu

The post Lipsa instalaților antigrindină afectează producția de hamei din Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Lipsa instalaților antigrindină afectează producția de hamei din Mureș

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button