Economie

Operatori economici din sectorul lapte şi produse lactate, amendaţi cu peste 1,46 milioane de lei

Peste jumătate dintre cei 771 de operatori economici care activează în domeniul lapte şi produse lactate, controlaţi în perioada 27 mai – 7 iunie de inspectori pentru protecţia consumatorilor, au prezentat abateri de la normele legale de comercializare, depozitare şi etichetare, iar valoarea amenzilor aplicate a depăşit 1,46 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe durata acţiunilor de control, a fost verificată o cantitate de 64,5 tone lapte de consum şi produse lactate, din care circa 8,2 tone produse nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de aproape 3,6 tone de lapte de consum şi produse lactate, în valoare de 32.900 lei, oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 913 kilograme produse, aplicarea unui număr de 638 de sancţiuni contravenţionale, constând în 320 de avertismente şi 318 amenzi contravenţionale, care au însumat 1,46 milioane de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În 69% dintre judeţe, se comercializau lapte de consum şi produse lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv a datei limită de consum stabilită de producători. Printre judeţele în care s-au constatat astfel de nereguli sunt : Mureş și Brașov.

În timpul acţiunilor de control, s-au constatat, printre altele, lipsa totală sau parţială a elementelor de caracterizare-identificare inclusiv în Braşov.

Pe de altă parte, 26% dintre operatorii economici controlaţi prezentau abateri de la prevederile legale referitoare la afişarea preţurilor, dar şi nerespectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a produselor.

Virgil Natea

The post Operatori economici din sectorul lapte şi produse lactate, amendaţi cu peste 1,46 milioane de lei appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Operatori economici din sectorul lapte şi produse lactate, amendaţi cu peste 1,46 milioane de lei

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button