Economie

Ortega, un miliardar modest

Fiecare om obișnuit visează uneori la bogăție. Cum ar proceda dacă ar avea milioane sau chiar miliarde de dolari? Cu siguranță puțini sunt aceia care ar rămâne modești, fără să cheltuiască sume colosale, în neștire. Dar există și miliardari raționali și modești, retrași și la locul lor. Nu credeți?

Chiar dacă pare improbabil există anumiți miliardari care deși dețin averi uriașe, trăiesc în modestie, iar poveștile lor de viață sunt demne de a fi transpuse într-un roman de succes. Unul dintre cele mai bune exemple este Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa și patronul Inditex, grup ce deține celebrele branduri Zara, Bershka și Stradivarius, arată într-un articol publicația Capital.

Toată lumea a auzit de aceste magazine, dar nu mulți sunt cei care știu cum s-a ajuns la acest succes, în condițiile în care, în Spania șomajul este foarte ridicat, iar lumea afacerilor este dominată de dinastii. Cu toate acestea, Amancio Ortega a reușit să își clădească un imperiu pornind de la munca de jos, născut fiind într-o familie extrem de modestă și fiind nevoit să renunțe la școală pentru a se angaja. De aici a început să își clădească un viitor de succes. A fost comis voiajor pentru un producător de cămăși de lux. Atunci, Amancio Ortega, a realizat că distribuirea hainelor este extrem de costisitoare și a considerat că ar putea economisi bani dacă magazinele respective și-ar produce singure articolele vestimentare. Această idee l-a făcut pe Ortega să ajungă azi, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, clasându-se pe locul șase în indexul miliardarilor realizat de Bloomberg, cu o avere estimată la 64,7 miliarde de dolari.

Secretul succesului antreprenorului spaniol? Nu poți avea succes într-o afacere dacă nu te ocupi de ea. Secretul lui Ortega a fost controlul total asupra lanțului de producție și distribuție al magazinelor. Produsele ajungeau de pe planșa de desen pe rafturile magazinelor în cel mult trei săptămâni, iar pe raft nu erau ținute mai mult de patru săptămâni. Astfel, clienții vizitau cât mai des magazinul. Cu ajutorul unui sistem de logistică bine pus la punct, toate datele magazinelor erau centralizate, oferind informații importante conducerii. Așa se afla imediat ce produse au succes și care trebuie scoase imediat din circuit.

În ciuda sumei colosale pe care o deține, Amancio Ortega este un om simplu și foarte discret. Trăiește într-o casă în orașul care i-a deschis aripile, La Coruna. Se spune că mai deține o locuință obișnuită de care nu știe nimeni. De asemenea, antreprenorul obișnuiește să ia masa alături de angajații săi.

Amancio Ortega este un exemplu bun pentru tinerii ale căror aripi sunt tăiate, crezând că dacă nu te naști bogat, nu poți ajunge să ai succes. Dacă muncești cât poți pentru visul tău, este imposibil să eșuezi, consideră miliardarul.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.capital.ro

The post Ortega, un miliardar modest appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Ortega, un miliardar modest

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button