Economie

Pensionari vs. salariați

Deși este în scădere în România, numărul pensionarilor de stat aproape îl egalează pe cel al salariaților. Asta înseamnă că pe lângă propria familie, fiecare salariat trebuie să susțină încă un pensionar al asigurărilor sociale de stat. Problemele mari apar în teritoriu, unde discrepanțele sunt evidente, în județele mai sărace sau lipsite de investiții.

România rămâne o țară a extremelor și în privința raportului între salariați și pensionari. Chiar dacă numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 persoane în trimestrul doi al acestui an față de trimestrul precedent raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților variază semnificativ în profil teritorial, de la 16 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman la 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București.

Conform datelor Institutului Național de Statistică numărul actual total de pensionari este la 5 milioane și 159 de mii persoane. În același timp, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4 milioane 670 de mii persoane, de asemenea în scădere cu 10.000 persoane fata de primele trei luni. Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritara (99,96%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezinta 90,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Raportul pe numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților este astfel de 9 la 10; dar acest raport prezintă variații semnificative în teritoriu cum spuneam ajungându-se la 16 pensionari pentru 10 salariați în județul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu și 14 la 10 în Botoșani și Vaslui. În aceste județe mai puțin dezvoltate ale țării sau lipsite de investiții de anvergură care să atragă forță de muncă proaspătă, numărul pensionarilor este mai ridicat, iar populația este îmbătrânită.

Situația se transformă într-un cerc vicios, pentru că acolo unde nu sunt tineri, nu vin nici investitorii, iar nivelul de trai și puterea de cumpărare rămân în continuare mici. Mai menționăm că potrivit INS, în trimestrul doi din 2019, pensia medie lunara (determinata luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.235 lei. Ea a fost în creștere cu 0,7% fata de trimestrul precedent.

De asemenea, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.187 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta și câștigul salarial mediu net a fost de numai 45,9% (comparativ cu 47,8% în trimestrul precedent). Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima și cea maximă fiind de 597 de lei (948 lei în județul Botoșani, 954 lei în Giurgiu, 974 lei în Vrancea față de 1.545 lei în județul Hunedoara, 1.506 lei în Municipiul București și 1.415 lei în județul Brașov).

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

The post Pensionari vs. salariați appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pensionari vs. salariați

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button