Economie

Pregătiți-vă să vă reconvertiți lirele englezești, în caz contrar ați putea pierde

Analiștii anunță că lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani, dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord. Cu siguranță că, o liră la nivelul euro nu va fi pe placul celor care au mizat pe această valută.

Perspectiva ca Marea Britanie să se retragă din UE fără un acord este mult mai probabilă acum, decât în urmă cu 6 luni, arată un sondaj realizat de Bloomberg în rândul analiștilor, are atrag atenția asupra deprecierii puternice a lirei, în aceste condiții. Un astfel de deznodământ ar provoca deprecierea lirei sterline cu peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani, potrivit mediei estimărilor analiștilor. Ei se bazează pe un precedent, în aceste calcule. Lira sterlină a scăzut cu aproape 10% în săptămâna Black Wednesday din septembrie 1992, atunci când Marea Britanie a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb. De asemenea, lira a scăzut cu aproape 7% de când Marea Britanie a amânat primul termen al Brexit-ului, la sfârșitul lunii martie, atingând ieri (luni) 1,213 dolari pe unitate, investitorii anticipând o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat după alegerea ca premier a lui Boris Johnson. Deprecierea lirei sterline la 1,10 dolari pe unitate, într-un scenariu fără acord, ar marca o revenire la un nivel atins ultima oară doar în perioada de apreciere a dolarului, în 1985. Chiar dacă lira sterlină va cobori atât de mult, Banca Centrală a Angliei susține că este „extrem de improbabil” să intervină.

Guvernatorul Mark Carney consideră ca o schimbare a valorii lirei „face parte din funcția de absorbție a șocului”. O altă situație care îi îngrijorează pe analiști este posibilitatea ca Johnson să organizeze alegeri generale. Lira ar putea scădea la 1,19 dolari pe unitate în acest scenariu. În schimb, dacă va putea fi evitat un Brexit dur, o amânare a acestuia sau realizarea unui acord sunt cele mai bune rezultate pentru moneda britanică. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord ar urca la 1,33 dolari pe unitate. Dar, după cum sunt semnalele politice la ora actuală, tendința este de retragere a Marii Britanii fără acord, caz în care investitorii se vor pune la adăpost, migrând spre valute mai puțin fluctuante sau spre metale prețioase.

Astfel, treptat, presiunea din piața monetară va crește și va antrena asupra monedei britanice un curent de opinie defavorabil, ducând deprecierea acesteia până la nivelul monedei europene sau chiar sub nivelul din prezent al acesteia. Ceea ce impune o precauție sporită în rândul deținătorilor de lire.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.ziare.com

The post Pregătiți-vă să vă reconvertiți lirele englezești, în caz contrar ați putea pierde appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Pregătiți-vă să vă reconvertiți lirele englezești, în caz contrar ați putea pierde

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button