Economie

România a are peste 100 de mari companii menționate în Fortune Global 500

În clasamentul celor mai mari companii din lume, nu stăm rău deloc. România are 105 firme menționate în topul Fortune Global 500, în timp ce Polonia şi Cehia au 139, respectiv 111 de astfel de companii. Mare nu înseamnă însă automat și profitabil. Dar poate fi un avantaj din alt punct de vedere.

Teoretic, o companie mare, poate realiza și o cifră de afaceri mai mare datorită potențialului să crescut de vânzare. Cifra de afaceri netă reprezintă un indicator al contului de profit și pierdere care cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse și furnizarea de servicii ce intră în categoria activităților curente ale întreprinderii. Dar, totodată, în companiile mari cresc mult costurile interne care își vor pune în final amprenta asupra profitului. De regulă, cifra de afaceri și profitul companiei merg mână în mână, dincolo pragul de rentabilitate al companiei, adică acel volum al produselor la nivelul căruia se recuperează integral cheltuielile totale. Dar, în practică, există numeroase exemple de firme mici, chiar și cu un angajat, care realizează cifre de afaceri și profituri mult mai mari decât companii cu zeci sau sute de angajați. Depinde foarte mult de domeniul de activitate, mediul intern și extern al companiei și piețele de desfacere. Mărimea companiei este însă importantă și sub un alt aspect, în cazul riscului de recesiune. Potrivit ultimului raport, numărul companiilor Global 500 (un clasament al celor mai mari companii din lume în funcţie de cifra de afaceri) variază de la aproximativ 60 în Slovacia şi Bulgaria la 139 în Polonia. Deşi Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 şi dimensiunea populaţiei este mult mai mare în Slovacia, Ungaria şi Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi şi PIB, predominant în aceste trei ţări: 97% în Slovacia, 87% în Ungaria şi 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România şi Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru țările mai mari în cazul în care comerţul global va încetini, aşa cum pare să se întâmple momentan. Însă toate ţările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%)’, arată reprezentanţii Colliers International, firma care a întocmit raportul. Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente în cele 6 ţări ale Europei Centrale şi de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicaţii & Media şi Transporturi. România urmează trendurile din regiune, iar dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezenţa cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun şi Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Pe de altă parte, marile companii financiare şi companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale.
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Grupul are operaţiuni în 68 de ţări. În 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.

Autor: Virgil Natea

Editor: Corina Muntean

Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.

Sursa: www.agerpres.ro

The post România a are peste 100 de mari companii menționate în Fortune Global 500 appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: România a are peste 100 de mari companii menționate în Fortune Global 500

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button