Eveniment

Eclipsă parţială de Lună, vizibilă şi de pe teritoriul României

Diseară se va produce o eclipsă parţială de Lună, iar aceasta va fi vizibilă şi de pe teritoriul României.

Evenimentul astronomic va începe la ora locală 21:44 de minute, iar faza maximă va fi la ora 00:21 de minute. Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber, fără să existe niciun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare.

Mai multe despre acest fenomen aflam de la coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Adrian Şonka:

Dacă vă uitaţi de la ora 11:00, aşa din 10 în 10 minute, din 15 în 15 minute, nu trebuie să te uiţi în fiecare moment, veţi vedea cum discul Lunii se întunecă, dar nu tot. Practic, la început, partea din stânga o să se întunece, începe să capete o culoare mai roşiatică aşa. Luna plină este foarte strălucitoare şi schimbarea este mare. După aia, pe măsură ce Luna se mişcă se şi ridică pe cer, dar se mişcă înspre stânga, fără să ne dăm noi seama, aşa uşor, cu ochiul liber. O să vedem cum discul devine din ce în ce roşiatic, mai întunecat un pic, până la ora 12:21, miezul nopţii, plus 20 de minute, când jumatate din Lună, puţin mai mult de jumătate va fi mai portocalie. Acolo este maximul eclipsei. După care Luna iese din umbra Pământului şi începe să devină din ce în ce mai puţin întunecată, până când revine la strălucirea iniţiala, după ora 2:00 dimineaţa. Acesta este fenomenul eclipsa parţială de Lună.

Tocmai pe 7 septembrie 2025, susțin specialiștii, va fi vizibilă din țara noastră o eclipsă totală de lună. Până la data respectivă vor mai fi vizibile încă trei eclipse parțiale, dar cu o magnitudine mai mică decât cea din această noapte.

The post Eclipsă parţială de Lună, vizibilă şi de pe teritoriul României appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Eclipsă parţială de Lună, vizibilă şi de pe teritoriul României

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button