Festivalul Roman de la Călugăreni, la ediția a VII-a

festivalul-roman-de-la-calugareni,-la-editia-a-vii-a

Directorul Muzeului Județean, Soos Zoltan a declarat astăzi într-o conferință de presă, că muzeul s-a concentrat, pe lângă vestigiile romane din satul Călugăreni, și pe arhitectura populară existentă în zonă.

Astfel, după cinci ani de restaurări, Muzeul Județean Mureș inaugurează o gospodărie țărănească completă din Călugăreni, și care va fi integrată festivalului Roman de la Călugăreni, a anunțat Soos Zoltan:

Anul trecut a fost aprobată, de către Consiliul Județean Mureș, achiziția unei gospodării din satul Călugăreni, una dintre cele mai valoroase construcții, din punct de vedere arhitectonic, din acest sat. Gospodăria a costat 50.000 de lei – teren, casă, bucătărie de vară, grajd – și s-a finalizat renovarea casei și a porții de intrare, care va fi inaugurată pe 31 iulie, în cadrul Festivalului de pe Valea Nirajului.

Muzeograful Panczel Szilamer a explicat că anul acesta festivalul e axat pe partea orientală a Imperiului Roman, ilustrată prin vestigii bine păstrate ale trupelor staționate în sec II, la castrul Roman din Călugăreni:

S-au păstrat multe vestigii din epocile romană, elenistică sau egipteană din perioada faraonilor. Ne-am gândit că s-ar preta foarte bine această temă deoarece unitatea militară care a staționat la Călugăreni, o cohortă din Itureea, vine din această zonă care s-ar situa pe teritoriile Siriei și Libanului de azi, acolo au fost recrutați soldații. Așa am structurat programul, încât o să avem, printre altele, arcași palmyreni, lupte de gladiatori, exerciții militare și, ceea ce consider că este unul dintre punctele forte ale festivalului roman, multe activități de pedagogie muzeală.

Un alt punct de atracție turistică va fi mănăstirea Franciscană din Călugăreni, alături de ghidaje arheologice pentru cei interesați, a explicat Panczel Szilamer.

Festivalul Roman de la Călugăreni va avea loc în data de 3 august 2019.

Valeriu Russu

The post Festivalul Roman de la Călugăreni, la ediția a VII-a appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Festivalul Roman de la Călugăreni, la ediția a VII-a

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.