Peste 100 de participanți la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului”

peste 100 de participanti la universitatea de vara izvoru muresului

Problemele românilor de pretutindeni sunt dezbătute la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului”. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Toplita, a început ieri și se află la a 17- a ediție.

Cei peste 100 de participanți din țară și străinătate își propun abordarea unor probleme ale minorităților românești atât din interiorul cât și din exteriorul României.

Coorganizator al evenimentului, reprezentantul Centrului Cultural Toplița, Lazăr Costel Cristian:

În fiecare zi se țin prelegeri în timpul cărora liderii comunităților ridică probleme iar reprezentanții autorităților politice încearcă să le răspundă întrebărilor și provocările acestora. Se încearcă crearea unui dialog între decidenți și participanți. 

În cadrul școlii de vară vor avea loc numeroase prelegeri susținute de profesori din mediul universitar, jurnaliști și chiar oameni politici. Prof dr. Lazăr Costel Cristian amintește cele mai notabile momente petrecute până acum la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului” :

Ieri au susținut prelegeri domnul profesor Sabău și domnul Avram Piftiu care a discutat despre problematica fermelor românești. Astăzi prof. univ. dr. Adina Berciu, va conferenția despre istoria și prezentul aromânilor și meglenoromânilor. Miercuri, profesorul academician Radu Baltagiu va susține un discurs despre comunitățile românești din Harghita și Covasna. Joi va fi o zi mai specială datorită sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și vom avea o seară românească, cu o expoziție de icoane, cu foc de tabără, folclor și concerte, iar vineri se va discuta despre politica partidelor și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni.

Reprezentantul Centrului Cultural Toplița amintește că, cei care doresc încă doresc să participe la Universitatea de Vară, pot să o facă contra cost, în funcție de locurile de cazare încă disponibile. Printre participanții edițiilor anterioare se numără și politicieni cunoscuți ai zilelor noastre.

Vlad Todoran

The post Peste 100 de participanți la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului” appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Peste 100 de participanți la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului”

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.