Eveniment

Plan roșu de intervenție, activat la Azomureș

Peste 20 de autospeciale și câteva zeci de pompieri, polițiști și jandarmi au participat astăzi la un exercițiu de simulare la combinatul chimic Azomureș.

Ei au testat timpul de intervenție în caz de accident. Conform scenariului, un nor de amoniac s-a degajat în atmosferă, care s-a întins pe raza localităților învecinate.

Șeful ISU ”Horea” Mureș, col. Călin Handrea:

Scenariul exercițiului este ruperea unei armături la tancul de amoniac, eliberarea în atmosferă a unei cantități însemnate de amoniac și deplasarea acesteia spre direcția comunelor Sâncraiu de Mureș, respectiv Pănet. Acolo s-a convocat comitetul local pentru situații de urgență și au fost dispuse măsurile necesare pentru populația din respectivele zone. În momentul în care noi am ajuns aici, am constatat că deja se desfășurau acțiuni de salvare de către serviciul prival al societății Azomureș, am venit în sprijin. Constatând că sunt mai mult de 15 victime, am activat planul roșu de intervenție.

Directorul tehnic al combinatului Azomureș, Aurel Botezan, a explicat că există mai multe sisteme de protecție care intră în acțiune în cazul degajării accidentale de amoniac:

Noi limităm cu foarte multe măsuri emisia în atmosferă, avem un inel de apă și un bazin unde amoniacul lichid este stocat în cazul unor neetanșeități și limităm la maxim emisia. De altfel, situații reale de acest gen nu am avut.

Aceste exerciții sunt utile în special pentru testarea colaborării instituțiilor statului cu agenții economici, este de părere prefectul județului Mureș, Mircea Dușa:

Este o situație complexă și, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am aprobat declanșarea planului roșu de intervenție. Sunt exerciții de pregătire, structurile noastre militare sunt pregătite tot timpul, dar e vorba și despre colaborarea cu structurile civile pe care le avem cu responsabilii din unitățile economice, de la instituții, care au atribuții pe situații de urgență, atunci când în instituția sau societatea comercială respectivă are loc un eveniment deosebit din acest punct de vedere. 

În paralel s-a testat și sistemul RO-ALERT, iar populația a primit astăzi mesaje de testare a serviciului.

Raluca Creț

Foto: Radio Tg.Mures/Raluca Cret
Foto: Radio Tg.Mures/Raluca Cret
Exercitiu isu la azomures
Exercitiu isu la azomures
Exercitiu isu la azomures

The post Plan roșu de intervenție, activat la Azomureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Plan roșu de intervenție, activat la Azomureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button