Salvamont Zărneşti a salvat un turist epuizat, abandonat de colegii de drumeţie

salvamont zarnesti a salvat un turist epuizat abandonat de colegii de drumetie

Un ieşean a fost ajutat să coboare de pe munte de salvamontiştii din Zărneşti, după ce fusese abandonat duminică noaptea de trei persoane cu care plecase în drumeţie.

Șeful Salvamont Zărenești, Ioan Pivodă, a declarant pentru Radio Tg.Mureș că acei colegi inconștienți au ”fost norocoși” că cel abandonat nu a avut parte de vreun accident, caz în care s-ar fi complicat lucrurile:

Erau patru ieșeni care au parcurs creasta nordică a Pietrei Craiului până la Vârful Ascuțit, iar de acolo până pe Plaiul Foii, iar ruta este exagerat de lungă pentru cei neobișnuiți cu efortul fizic. Pe cel care era foarte obosit și extenuat, noaptea l-au abandonat, au zic că merg prea încet, și au sunat la 112 că prietenul lor nu mai poate. Dar ei în acest timp s-au urcat în mașină și au plecat spre Iași. Distanțele sunt mari, iar apă de la 1500 de metri nu mai există în masiv. Accidentele se produc din bravadă, din neglijență sau din nepricepere, pentru cei care se aventurează în zone dificile sau nemarcate.

Șeful Salvamont Zărnești a atras atenția asupra responsabilității pe care și-o asumă cei care sună fără motiv la 112, serviciu care și-a schimbat procedurile după cazul Caracal.

Ioan Pivodă a precizat că apelurile de urgență ajung direct la salvatorii montani, și nu prin dispecerat ca până acum, iar aceștia alertează, după caz, celelalte servicii de intervenție.

De multe ori sunt și abuzuri când se sună la 112, iar întreg sistemul se dereglează. După cazul Caracal, procedurile sau schimbat, iar la noi prin Serviciul 112, au posibilitatea să sune la ”0 Salvamont”, vorbește direct mine, nu sunt eu, am și atunci intră toți pe fir, întreg sistemul, de la Jandarmerie, Pompieri, ISU și așa mai departe.

 Valeriu Russu

The post Salvamont Zărneşti a salvat un turist epuizat, abandonat de colegii de drumeţie appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Salvamont Zărneşti a salvat un turist epuizat, abandonat de colegii de drumeţie

Credit autor: Corina Muntean.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.