Eveniment

Școala de vară ARCHÉ, la Castelul Teleki din Gornești

A fost a patra ediție a evenimentului, desfășurat în perioada 2-8 septembrie, cu participarea a 20 de specialiști și studenți în arhitectură, inginerie structurală, peisagistică și arboricultură, arheologie, istorie, istoria artei și comunicare.

Anul acesta, activitățile au fost grupate pe ateliere tematice, respectiv pe arheologie, inginerie și peisaj, a explicat coordonatorul proiectului, arhitectul Camelia-Raluca Bărbulescu:

Au fost trei teme principale, analiza structurii istorice precedente actualului castel baroc, vorbim de o cetate cu probabil două etape, una medievală și una renascentistă. Apoi, s-a făcut releveul de degradări al castelului, de finisaje dar și structurale, în același timp participanții au avut șansa să afle mai multe despre felul în care se face un studiu biologic. A treia temă a fost un studiu de peisaj, practic au fost cartați arborii din parcul istoric.

Datele colectate au oferit informații și despre valoarea eco-beneficiilor pe care prezența acestor arbori le oferă comunității din Gornești, de 40.000 de euro anual.
De asemenea, arborii din parc colectează jumătate de tonă de praf și aproape 5 milioane de litri de apă anual, a precizat arhitectul Camelia-Raluca Bărbulescu.
La atelier au contribuit și membrii echipei proiectului Pixels for Heritage, care au relevat, prin tehnici de fotografie, descoperirile arheologice anterioare din subsolul istoric.

Valeriu Russu

The post Școala de vară ARCHÉ, la Castelul Teleki din Gornești appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Școala de vară ARCHÉ, la Castelul Teleki din Gornești

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button