Eveniment

Simulare de accident aviatic cu victime multiple la Aeroportul Transilvania Tg.Mureș

Potrivit scenariului, o aeronavă cu 32 de pasageri a avut la aterizare un contact violent cu solul, s-a defectat sistemul de frânare și nu a putut opri pe pistă, avariind un autovehicul, al cărui șofer a fost rănit grav, fiind încarcerat. În urma coliziunii, au rezultat scurgeri de combustibil din avion, iar pasagerii și piloții au rămas blocați în aeronavă, unii grav răniți.

Aeroportul a intervenit cu propriul serviciu de urgență, apoi au apărut mașinile de la punctul de lucru cel mai apropiat, Combinatul Azomureș, după care în circa 15 minute au apărut alte 15 mașini de intervenție de diferite tipuri, de la ISU-SMURD.

A urmat triajul răniților, între timp fiind alertat Spitalul Clinic Județean de Urgență. A fost solicitată inclusiv intervenția elicopterului SMURD, iar în caz real se poate apela și la forțele din județele limitrofe.

Comandantul ISU ”Horea” Mureș, col. Călin Handrea, a precizat că timpul de reacție la asemenea invervenții este aproximat la cel mult 30 de minute:

Am cerut aprobarea domnului Prefect, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să declanșăm planul roșu de intervenție, în momentul în care am aflat că sunt 32 de pasageri la bord, întrucât nu cunoșteam starea lor exactă. În prima fază a ajuns ambulanța de la obiectivul Azomureș, după care au ajuns forțele din cadrul subunității de pompieri Tg. Mureș, inclusiv celelalte subunități de la Târnăveni, Sighișoara, Reghin, Sărmașu. Triajul victimelor se face în focar, câte sunt de cod roșu, galben sau verde. Anul trecut, scenariul a fost pe timp de noapte. Noi încercăm să diversificăm cât se poate de mult, anul viitor probabil vom avea două exerciții și o să-l facem mult mai complex.

Astfel de exerciții se efectuează anual pentru a pregăti cât mai bine personalul în cazul unei situații reale, a explicat prefectul județului Mureș Mircea Dușa:

În fiecare an organizăm un exercițiu de amploare, de intervenție la un incident aviatic pe Aeroport. S-a apelat la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am hotărât să declanșăm ”planul Roșu” pentru salvarea pasagerilor care sunt în avion, trierea lor și, dacă este cazul, trimiterea persoanelor spre Spitalul Județean de Urgență. Aceste exerciții sunt pentru a pregăti atât personalul de la Aeroport cât și personalul ISU, pentru a interveni într-un caz real. Vedem că se întâmplă destul de multe incidente aviatice sau situații în care avioanele cer aterizare de urgență pentru anumite defecțiuni tehnice și trebuie să fim pregătiți pentru asemenea situații.

Cursele de avion care ar fi fost programate să aterizeze către alte aeroporturi au fost redirecționate de către ROMATSA.

Scopul exercițiului a fost verificarea capacităţii de reacţie a sistemelor de management al situaţiilor de urgenţă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor unui accident aviatic, în contextul unui plan Roșu de intervenție la nivelul judeţului Mureş.

A mai fost verificată capacitatea de reacție a personalului din cadrul aeroportului, precum și gradul de operativitate simultană din subunitățile de pompieri din Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni și Sărmașu.

Valeriu Russu

The post Simulare de accident aviatic cu victime multiple la Aeroportul Transilvania Tg.Mureș appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Simulare de accident aviatic cu victime multiple la Aeroportul Transilvania Tg.Mureș

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button