Eveniment

UPDATE: Papa Francisc la Blaj

 UPDATE ORA 13,00 Cei şapte episcopi greco-catolici martiri beatificaţi, astăzi, au lăsat poporului român o ‘preţioasă’ moştenire

UPDATE ORA 11,00 Papa Francisc a ajuns la Blaj

UPDATE ORA 10,30  Preşedintele României, Klaus Iohannis, primit cu ropote de aplauze. Nu mai sunt decât câţiva nori. E soare.

Foto: Cristina Bulbescu

Foto: Cristina Bulbescu

ORA 10,00 

Cum e atmosfera la Blaj ne spune Cristina Bulbescu:

   Bună ziua, dragi ascultători, vă spun din Mica Romă, aşa cum marele nostru poet Mihai Eminescu a denumit Blajul. Blajul este din nou în mare sărbătoare, vine Suveranul Pontif aici, în inima Ardealului, în centrul spiritual şi administrativ al Bisericii Române unite cu Roma pe Câmpia Libertăţii. Aici, unde, în anul 1848, 40.000 de mii de români cereau pentru prima dată drepturi şi libertăţi pentru naţiunea română. Trebuie să spun că totul este impecabil organizat pentru marele eveniment de astăzi, sunt sute de forţe de ordine care asigură fluenţa pelerinilor, accesul pe Câmpia Libertăţii, iar alături de ei mai sunt şi cei aproximativ 600 de voluntari care ajută la organizare.

Astăzi, în a treia zi a vizitei apostolice în ţara noastră a Papei Francisc, este şi punctul culminant putem spune al vizitei, deorece 7 episcopi greco-catolici ucişi din ură pentru credinţă în închisorile comuniste vor fi beatificaţi. Este un vis devenit realitate şi care va rămâne ca punct de referinţă în istoria neamului nostru, astăzi este recunoscut practic martiriu ca instituţie a Bisericii Greco-Catolice din România.

Sunt aşteptate o serie de personalităţi la slujba de astăzi, printre care preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, Principesa Margareta şi Principele Radu, şi alţi reprezentaţi ai administraţiei centrale, locale, 700 de preoţii, 400 de jurnalişti şi cel mai important circa 60.000 de pelerini din toată Transilvania.

Oamenii se roagă în aşteptarea Papei, artişti precum Veta Biriş, Sava Negreanu Brudaşcu şi Paula Seling cântă pricesne, programul a  început de la ora 6 dimineaţa.

După celebrarea liturghică Papa Francisc se va întâlni cu comunitatea romilor din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, unde s-a şi constuit în timp record, de doar 2 luni, o biserica catolică pentru ei.  Din Blaj,  Papa va pleca la ora 16,30 cu elicoperul la Sibiu unde îl aşteaptă avionul spre Roma.

Reamintim că, Radio Tg.Mureș va transmite în direct, de la ora 11,00, Sfânta Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri de pe Câmpia Libertății de la Blaj, o ediție specială preluată de la Radio România Actualități.

     Despre sentimentele și gândurile cu care au venit azi oamenii pentru întâlnirea cu Papa și pentru beatificarea celor 7 episcopi ascultaţi într-un material realizat de Cristina Bulbescu:

Cristina Bulbescu

Transcriere audio: Mirela Rotar

pregatiri Blaj 2019
pregatiri Blaj 2019
pregatiri Blaj 6 2019
pregatiri Blaj 2019
pregatiri Blaj 2019
pregatiri Blaj 2019
pregatiri Blaj 9 2019
pregatiri Blaj 2019

The post UPDATE: Papa Francisc la Blaj appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: UPDATE: Papa Francisc la Blaj

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button