Învățământ

Grădiniţă nouă, din bani europeni, într-o comună din Mureş

Primarul comunei Bălăușeri, István Sagyebo, şi directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat, zilele trecute, la sediul ADR Centru, contractul de finanţare nerambursabilă pentru realizarea proiectului ”Construirea Grădiniței în localitatea Agrișteu, județul Mureș”. Proiectul are o valoare totală de 2,16 milioane de lei, din care 2,08 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din bugetul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Investiţie pentru Educaţie

Scopul proiectului este de a pune bazele unui proces educațional eficient printr-o infrastructură performantă, mai ales în mediul rural unde condițiile dezvoltării educației de calitate  sunt precare.

”Vârsta preșcolară este o perioadă sensibilă în dezvoltarea copiilor. Este perioada în care se pun bazele unor valori și principii sănătoase, când începe educarea copiilor în spiritul unei viitor ce presupune studiu, bune maniere, respect pentru ei, pentru familie și pentru cei din jur. Mai mulți factori socio-economici pot avea un impact negativ consistent asupra dezvoltării psihologice a copiilor și a șanselor ca ei să aibă o carieră școlară de succes, iar printre aceștia se enumeră sărăcia, apartenența la clase sociale defavorizate, analfabetismul funcțional sau nivelul scăzut al educației părinților. După cum afirmă și beneficiarii de fonduri, copiii care provin din mediul rural fac parte din grupurile dezavantajate educațional, fapt ce afectează calitatea educației oferite. Sincer, ne bucurăm că fondurile europene ajung și la comunele din regiune, unde o parte din grădinițe parcă au rămas în urmă cu 20 de ani și care acum pot să își modernizeze clădirile și spațiile pentru a atrage și educa copiii”, a Simion Crețu.

Ce prevede proiectul

Proiectul depus de Primăria comunei Bălăușeri vizează construirea unei grădiniţe pe strada Principală nr. 42, termenul limită pentru finalizarea investiţiei fiind 31 august 2021.

Potrivit Biroului de presă al ADR Centru, proiectul vizează construirea unei noi clădiri în vederea desfășurării activităților educaționale ale Grădiniței cu Program Normal Agrișteu, precum și achiziția de echipamente moderne, conform celor mai noi standarde preșcolare pentru condiții ideale ale procesului educațional.

„Prin proiectul depus se va construi o clădire nouă cu patru săli pe un nivel pentru grădinița din sat. Proiectul prevede ca din bugetul alocat să se amenajeze și spațiul exterior prin împrejmuirea terenului, montarea porților de acces, a trotuarelor perimetrale, realizarea zonelor de joacă și recreație, lucrări de amenajare exterioară, iluminat, instalații electrice, sistem de încălzire, alimentare cu apă rece a instalației sanitare și sistem de evacuare ape menajere. Lista dotărilor ce vor fi achiziționate cuprinde mobilier preșcolar nou, balansoare pentru terenuri de joacă, bănci, precum și echipamente pentru sălile de clasă: videoproiectoare cu ecran de proiecție, laptopuri, router wireless și sisteme de boxe etc.”, se precizează într-un comunicat de presă.

(Redacţia)

 

Post-ul Grădiniţă nouă, din bani europeni, într-o comună din Mureş apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Grădiniţă nouă, din bani europeni, într-o comună din Mureş

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button