Câţi mureşeni din diaspora s-a înscris la votul de prezidenţiale?!

cati mureseni din diaspora s a inscris la votul de prezidentiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că până la acest moment numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro este de 5.328 de alegători români.

Apel la “onestitate şi corectitudine”

“Pentru buna informare a alegătorilor”, Departamentul cooperare internațională și relații publice al AEP a enumerat avantajele înregistrării cu opțiunea pentru votul prin corespondență: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură, evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare şi evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

“Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP pe baza comunicărilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ se poate ridica până la 100.000 euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin. Date fiind aceste estimări, atragem atenția cetățenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acționeze cu onestitate și corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situația reală”, au transmis reprezentanţii AEP, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform aceleiaşi surse, din informațiile AEP “există alegători care s-au înregistrat cu opțiunea de a vota la o secție de votare, deși nu locuiesc în străinătate și nici nu intenționează să călătorească în afara țării în zilele destinate alegerilor”, și anume 8/9/10 noiembrie și 22/23/24 noiembrie 2019.

“Aceste fapte pot atrage înființarea artificială de secții de votare, în detrimentul alegătorilor care intenționează cu adevărat să voteze la o secție de votare din străinătate și ridică, implicit, costurile în mod nejustificat. Din aceste considerente, AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță”, se precizează în comunicat.

Start la preînregistrări

Reprezentanţii AEP au mai menţionat că portalul www.votstrainatate.ro este disponibil pentru preînregistrări și asigurarea exercitării dreptului de vot în cele mai bune condiții, iar întrebările și sesizările legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

(Redacţia)

Post-ul Câţi mureşeni din diaspora s-a înscris la votul de prezidenţiale?! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Câţi mureşeni din diaspora s-a înscris la votul de prezidenţiale?!

Credit autor: redactia.

Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.