Politică

Noul Cod administrativ a intrat în vigoare, după ce a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial

Acesta a fost adoptat, luna trecută, prin ordonanţă de urgenţă şi a suferit modificări în urmă cu 3 zile.

În noul Cod administrativ se arată, între altele, că şeful statului poate refuza o numire în Guvern o singură dată, pe motive de oportunitate. Termenul primului ministru pentru propunere este de 5 zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de 10 zile. În ceea ce priveşte mandatele consilierilor locali, acestea sunt validate de instanţă, nu de o comisie de validare. Documentul prevede, totodată, indemnizaţii de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consiliu judeţean.

De asemenea, este prevăzut şi dreptul autorităţilor publice locale de a decide utilizarea limbii minorităţilor în instituţiile publice şi în situaţiile în care procentul locuitorilor vorbitori ai limbii respective este mai mic de 20%. O altă modificare vizează înlocuirea sintagmei „în forma bilingv” cu sintagma „în limba română şi în limba minorităţilor”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorităţi.

Nou Cod administrativ este criticat atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de opoziţie. În opinia şefului statului, adoptarea documentului prin Ordonanţă de Urgenţă reprezintă un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România.

Uniunea Salvaţi România consideră că noul cod va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei la nivel local şi la deteriorarea actului administrativ. La rândul lor, reprezentanţii UDMR afirmă că este vorba despre un regres în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

Pe de altă parte, vicepremierul Daniel Suciu a precizat că noul Cod Admonistrativ nu este perfect, dar că el va fi corectat în Parlament.

The post Noul Cod administrativ a intrat în vigoare, după ce a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: Noul Cod administrativ a intrat în vigoare, după ce a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial

Credit autor: MIRELA ROTAR.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button