Politică

O primă rundă de consultări a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu o parte dintre partidele parlamentare, după ce majoritatea cetăţenilor care au votat la referendumul pentru justiţie a răspuns DA la întrebările formulate de şeful statului.

Şeful statului, Klaus Iohannis, declara înaintea consultărilor de astăzi că este evident că ceea ce a decis poporul la referendumul pe tema justiției trebuie urgent implementat în practică, adică în Constituție.

El a susținut că în prezent, condițiile pentru o revizuire amplă legii fundamentale nu există:

Avem, cu siguranță, cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv, introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune, interdicția dată Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul Legilor justiției, a politicii penale și, sigur, trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a menţionat că referendumul pentru revizuirea Constituției trebuie organizat cât mai repede, arătând că ar putea fi suprapus cu unele din scrutine care urmează, respectiv alegerile prezidențiale, locale sau parlamentare.

Primii care au intrat astăzi la consultări au fost liberalii, care au anunțat, prin vocea liderului Ludovic Orban, că susțin toate demersurile președintelui de revizuire a Constituției:

Nu cred că va exista vreun partid politic care se se opună voinței exprimate de cetățeni și care să nu susțină revizuirea Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățeni, ca atare, nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale, conform voinței cetățenilor, cât mai repede posibil.

Liderul USR, Dan Barna, menționa că în opinia Uniunii, reforma Constituției ar trebui să fie mai largă:

Am precizat foarte clar, și președintele a fost de acord, că inițiativa „Fără penali în funcții publice” va trebui să facă parte din această revizuire a Constituției, pentru că, pe de o parte, are spate un milion de semnături și este în momentul de față în Parlament pentru vot, a trecut de Curtea Constituțională, deci, este o inițiativă legitimă și legală și morală, evident, pentru că de acolo a pornit tot acest demers.

Ultimii care au venit astăzi aici, la Palatul Cotroceni, au fost reprezentanții UDMR. Președintele Kelemen Hunor declara cu puțin timp în urmă că se impune revizuirea legii fundamentale printr-un proiect făcut de specialiști. UDMR propune chiar eliminarea posibilității ca executivul să emită ordonanțe de urgență, cu anumite excepții: în caz de război sau calamități naturale. Mâine sunt așteptați liderii PSD, PMP, ALDE, ai grupului parlamentar Pro Europa și grupul minorităților naționale.

The post O primă rundă de consultări a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor parlamentare appeared first on Radio Romania Targu Mures.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: O primă rundă de consultări a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor parlamentare

Credit autor: Corina Muntean.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button