Sănătate

A început ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș”!

Caravana ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș”, eveniment organizat de Filiala Mureș a Societății Române de Cardiologie, a debutat joi, 26 septembrie, în zona stației de autobuz din Piața Teatrului.

Conștientizare asupra factorilor de risc

Timp de opt zile, în perioada 26 septembrie – 3 octombrie, caravana ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș” va poposi în fecare cartier din ”Orașul Trandafirilor”, astfel încât cetățenii din toate zonele municipiului să aibă posibilitatea de a-și determina în mod gratuit tensiunea arterială și de a fi consiliați de specialiști în cardiologie în privința factorilor de risc cardiovascular și a metodelor de prevenție a bolilor cardiovasculare.

”Data de 29 septembrie este declarată Ziua Mondială a Inimii, este ziua în care pe întreg globul se sărbătorește și se derulează activitatea de prevenție a bolilor cardiovasculare. Prin Filiala Mureș a Societății Române de Cardiologie, al cărui președinte sunt, ne dorim să conștientizăm populația asupra factorilor de risc cardiovasculari și asupra necesității măsurilor de prevenție. ”Caravana inimii” se va derula pe parcursul a opt zile și va culmina cu ziua de 29 septembrie. Prin această caravană ne dorim să conștientizăm populația din fiecare cartier târgumureșean asupra importanței prevenției bolilor cardiovasculare și despre modul în care pot ei să își controleze riscul cardiovascular”, a declarat prof. univ. dr. Theodora Benedek, președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, totodată șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Statistici sumbre

Potrivit statisticilor oficiale, România este, din păcate, fruntașă în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de afecțiunile cardiovasculare.

”Conform statisticilor Societății Europene de Cardiologie care au fost lansate recent, la sfârșitul lunii august, boala cardiovasculară rămâne din păcate un flagel pentru societatea noastră, este numărul 1 ca și cauză majoră de mortalitate, este principala cauză de mortalitate și la populația sub 65 de ani și la populația peste 65 de ani, consumă un volum imens de resurse în ceea ce privește cheltuielile și politica sanitară și s-a constatat că există un acces diferit la măsurile de prevenție în țările dezvoltate și cele cu nivel de dezvoltare mediu. Noi, România, ne situăm din păcate pe locul 1 în ceea ce privește mortalitatea cardiovasculară în Europa ceea ce implică faptul că suntem datori să inițiem măsuri de prevenție pentru că este mult mai ușor și mai benefic să previi decât să tratezi”, a precizat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Nici statisticile existente la nivelul Clinicii de Cardiologie nu sunt tocmai roze: în prezent, minim trei mureșeni suferă zilnic un infarct miocardic acut.

”Conform datelor din Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, pe care o conduc, am tras dureroasa concluzie că în Târgu-Mureș cel puțin trei oameni pe zi suferă un infarct miocardic acut, cifră la care se adaugă cei care suferă un accident vascular cerebral, care se internează în altă clinică. Acestea sunt cifrele din statistica clinicii noastre. Este evident că pentru acești trei târgumureșeni care în fiecare zi pot suferi un accident cardiovascular major suntem datori să îi conștientizăm să le explicăm care este riscul lor și ce pot face pentru a preveni acest infarct miocardic acut. Practic, prin campania noastră la care participă colectivul Clinicii de Cardiologie, medici rezidenți, doctoranzi, studenți, întreaga echipă a Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, dorim să conștientizăm pacienții asupra riscului de boală cardiovasculară”, a afirmat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Consiliere și îndrumare

Târgumureșenii care pe perioada derulării caravanei ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș” identifică un risc ridicat de producere a unor evenimente cardiovasculare vor fi consiliați și îndrumați către un consult de specialitate.

”Avem un scor de risc care este expus aici, prin care fiecare pacient ținând cont de vârstă, valoarea tensiunii arteriale, obiceiul de a fuma sau nu, poate să își calculeze care este riscul propriu, personalizat, de a avea un eveniment cardiovascular în viitorul apropiat, urmând ca pacienții care sunt identificați cu scor de risc crescut să fie îndrumați spre consult de specialitate. Pentru cei care doresc să stea de vorbă cu un medic specialist, să îi consiliem ce au de făcut mai departe dacă au risc cardiovascular, între orele 15.00 și 17.00 la fiecare locație vom fi acolo și voi fi acolo pentru a discuta direct cu pacienții”, a subliniat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Atenție la factorii de risc!

”Este mult mai ușor să previi decât să tratezi”, a afirmat dr. Ioana Rodean, care a subliniat astfel importanța colaborării dintre medic și pacient în vederea prevenției evenimentelor cardiovasculare.

”Infarctul are de departe impactul cel mai mare asupra sănătății oamenilor pentru că din păcate foarte multe persoane încă mor din cauza acestei afecțiuni. La bază este procesul de ateroscleroză, adică depunerea pe vasele de sânge, pe arterele care irigă mușchiul inimii, a unor plăci de grăsime care în timp duc la obstrucția completă a vasului și apare acest infarct, pentru că mușchiul inimii nu mai primește suficient oxigen, nu mai este funcțional”, a declarat dr. Ioana Rodean.

”Sunt mai mulți factori, în primul rând este factorul genetic, deci este foarte important ca persoanele care deja cunosc în familie că au fost probleme și afecțiuni asemănătoare să se îndrepte spre un medic cardiolog, să își facă toate analizele necesare. Pe lângă acest factor, intervin și factori pe care îi putem modifica: tutunul respectiv fumatul, alimentația este foarte importantă, stilul de viață în sine – trebuie un stil de viață echilibrat, mișcare, trebuie să se lucreze la acești factori”, a mai spus dr. Ioana Rodean, referindu-se la factorii de risc în cazul afecțiunilor cardiovasculare.

Programul caravanei “Săptămâna inimii la Târgu-Mureș”:

– Joi, 26 septembrie: Centru, Piața Teatrului, zona stației de autobuz;

– Vineri, 27 septembrie: cartierul “Tudor Vladimirescu”, parc “Diamant”;

– Sâmbătă, 28 septembrie: cartierul “Dâmbu Pietros”, parc Ansamblul “Mureșul”;

– Duminică, 29 septembrie: cartierul “7 noiembrie”, Piața de Zi și Platoul Cornești;

– Luni, 30 septembrie: cartierul “Mureșeni”, parc “Record”;

– Marți, 1 octombrie: cartierul “Tudor Vladimirescu”, parc “Super”;

– Miercuri, 2 octombrie: cartierul “Cornișa”, parc “Casa Tineretului”;

– Joi, 3 octombrie: cartierul “Unirii”, parc “Darina”

Alex TOTH

Post-ul A început ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș”! apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.


Aceasta stire este preluata.

Sursa articolului: A început ”Săptămâna inimii la Târgu-Mureș”!

Credit autor: redactia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button